Klimaatverandering ondermijnt arbeidsproductiviteit

Volgens de volkerenorganisatie kan de economische schade ten gevolge van klimaatverandering in 2030 zijn opgelopen tot zo’n ongeveer 2.000 miljard dollar per jaar, schrijft Bloomberg.

Eén van de effecten van de stijgende temperatuur is dat in bepaalde delen van de wereld de arbeidsproductiviteit zal afnemen. Dat geldt voor Aziatische landen, waaronder China, Indonesië en Maleisië.

Volgens de VN worden vooral landen zwaar getroffen waar sprake is van veel handarbeid. Daar zal door de hitte minder hard en veel worden gewerkt. De arbeidsproductiviteit die daarmee verloren gaat, zal leiden tot lagere groei en regelrechte schade.

Door de hitte neemt het aantal gewerkte uren in deze regio’s met 15 tot 20 procent af. Zuidoost-Azië heeft op dit moment al met extreme warmte te maken.

Beleggers denken dat de stijgende temperatuur op de aarde vooral opkomende landen zware schade kan berokkenen.

Westerse landen weten hun burgers beter te beschermen tegen de gevolgen van de stijgende temperatuur.

Inmiddels neemt ook het aantal signalen toe dat verschijnselen van weersverandering, zoals El Nino, tot droogte, mislukte oogsten, watertekorten aan de ene kant en extreme regenval en overstromingen aan de andere kant kunnen leiden. De schade ten gevolge van klimaatveranderingen raken op dit moment vooral (her)verzekeraars.

In de Republikeinse partij wordt door veel vertegenwoordigers, waaronder presidentskandidaat Donald Trump, de samenhang tussen de invloed van mensen en klimaatverandering tegengesproken.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 20 16:24 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen