Kopers jagen de groei aan

Consumenten in ontwikkelde landen jagen de groei in 2016 aan. Opkomende markten hebben te maken met de aanhoudende tegenwind. Het monetaire beleid dat door de verschillende landen en regio’s gevoerd wordt, zal geen gevaar opleveren omdat officiële rentetarieven maar heel langzaam zullen stijgen omdat er weinig inflatiedruk is. Dit zegt Anna Stupnytska, econoom bij Fidelity International.

Stupnytska acht de kans dat de wereld wordt ondergedompeld in een nieuwe recessie klein. De handel en productie krijgen mogelijk wel een knauw vanwege de wereldwijde zwakke groei. Consumenten uit ontwikkelde landen krijgen te maken met een opleving van de arbeidsmarkt en meer koopkracht.

De hoofdpunten uit de outlook:

• Exporteurs uit opkomende markten krijgen het volgend jaar niet gemakkelijk, vooral als ze goederen en diensten leveren aan de industrie die valt onder de oude Chinese economie. De lage prijzen zullen hun weerslag hebben op de begrotingen van landen die afhankelijk zijn van de grondstofexport.

• De aanhoudende bezuinigingsdrift van veel westerse landen raakt de opkomende economieën die in 2015 te maken kregen met duurdere internationale funding. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen landen die het meest last hebben van deze tegenwind en landen die er economisch en financieel sterker voorstaan.

• Volgens Stupnytska is er een aantal risico’s waar in 2016 rekening mee moet worden gehouden. Mocht de Amerikaanse economie toch in een dip terechtkomen dan zou dat heel slecht kunnen uitpakken voor de voor het algehele marktsentiment.

• Een harde landing in China zou niet alleen moeilijk te verteren zijn voor opkomende markten maar ook voor de wereldeconomie in zijn geheel.

• Een sterker dan verwachte inflatiestijging zou een herbeoordeling van het gevoerde monetaire beleid noodzakelijk maken. Bijvoorbeeld een strakker verkrappingsbeleid dan al is ingeprijsd kunnen zijn. Een crisis in opkomende markten, al of niet het gevolg van tegenslag van buitenaf, zou de wereldeconomie kunnen doen krimpen.

• Maar aan de andere kant kan een stijging van de grondstofprijzen of een langer dan voorziene stabilisering (of zelfs een opleving) van de Chinese groei resulteren in betere fundamentals voor opkomende economieën waardoor er een eind komt aan een lange periode van tegenvallende groei.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
december 18 14:57 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen