'Lijfrenteproduct kun je beste aanbieden vanuit fonds'

Vanaf volgend jaar mogen ook vermogensbeheerders fiscaal gefaciliteerde lijfrenteproducten aanbieden, zo is op Prinsjesdag bekendgemaakt. Dit wordt met hetzelfde wetsvoorstel geregeld dat het pensioen in eigen beheer van de DGA uitfaseert. 

Eerder mochten verzekeraars, banken en beleggingsfondsen dit wel, maar vermogensbeheerders niet. Egbert Berkhoff van NNEK zei eerder tegen Fondsnieuws dat het volgens hem ‘een weeffout’ was in de eerdere wet dat beleggingsfondsen dit wel mochten maar vermogensbeheerders niet. Dit moedigt aanbieders namelijk aan alleen in eigen fondsen te beleggen.

Intransparant en kostenverhogend

Een beleggingsfonds (beleggingsinstelling in jargon) biedt namelijk per definitie deelnemingen in het eigen fonds aan. Wil je in deze constructie toch in andere fondsen beleggen dan moet je een fonds oprichten dat doorbelegt in een of meer andere fondsen. Ook dit is volgens Berkhoff echter niet wenselijk omdat dit de transparantie niet ten goede komt en bovendien kostenverhogend werkt.  

Een voorbeeld van een fonds dat is opgericht om fiscaal aantrekkelijk lijfrenteproducten aan te kunnen bieden is het Brand New Day Wereld Index Fonds. Dit fonds belegde eerder een-op-een door in het Vanguard Global Stock Index Fund en sinds februari in het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund.

Volgens Brand New Day blijft het echter ook straks aantrekkelijk vanuit een beleggingsfonds om lijfrenteproducten aan te bieden en blijkt nergens uit dat vermogensbeheerders dit goedkoper zouden kunnen.

‘Over het algemeen zijn de totale kosten van vermogensbeheerders veel hoger dan de totale kosten van beleggingsfondsen’, zegt commercieel directeur Bas van Beusekom van Brand New Day tegenover Fondsnieuws.

BTW

Een groot voordeel van een beleggingsfonds boven een vermogensbeheerder is namelijk dat over fees die een beleggingsfonds in rekening brengt, geen btw betaald hoeft te worden en over de kosten die een vermogensbeheerder in rekening brengt wel. 

Ook het gebruik van een fund of fund-structuur heeft volgens Van Beusekom voordelen. ‘Ons Wereldwijd Index Fund belegt in een dividend efficiënt-fonds van Vanguard. Dat kan een beleggingsonderneming (=vermogensbeheerder) alleen maar bieden als in een Nederlands-fonds van Brand New Day of Meesman wordt belegd. 

De dividend efficiency levert naar verwachting een extra rendement op van zo’n 0,40 procent per jaar in vergelijking met een directe belegging in het Vanguard fonds.’ 

Brand New Day is hier zo enthousiast over dat er binnenkort meer Nederlandse beleggingsfondsen zullen worden opgericht die doorbeleggen in deze dividend efficiënte fondsen van Vanguard. 

Fondskosten en servicekosten

In de kritiek dat werken met een fund of fund-structuur de transparantie niet ten goede komt, kan Beusekom zich wel vinden. ‘Wij communiceerden vanuit het oogpunt van gemak altijd één tarief voor de fondskosten (0,59 procent), maar gaan dat komend jaar opsplitsen in de fondskosten van het onderliggende fonds en de servicekosten.’

De lijfrenteproducten van Brand New Day hebben momenteel zo’n 700 miljoen euro onder beheer.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 18 05:30 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen