Low vol-aandelen zuchten onder eigen populariteit

‘Wij zijn in spannende afwachting van het Britse referendum’, mailt Robin Kooijman van ETF-aanbieder Lyxor afgelopen donderdag. ‘Low vol zal het uitstekend doen indien een brexit uit de stembus rolt.’ 

Het idee achter ‘low vol’ is simpel: met een mandje van minder beweeglijke aandelen (degelijke bedrijven zoals Nestlé, Coca-Cola en Swiss Re), blijven de verliezen beperkt als de koersen omlaag denderen. Op lange termijn compenseert dat voldoende voor de keerzijde: in opgaande markten stijgt het fonds minder snel mee.

Heftige correcties

De voorbije dagen bieden een treffende illustratie. Waar de FTSE Developed Europe-index op vrijdag en maandag met in totaal 13,5 procent daalde, verloor de afgeleide low-vol-ETF van Lyxor maar 8,0 procent. ‘Low vol heeft het heel goed gedaan’, zegt Kooijman nu. Hij wijst op Unilever en Shell, die de voorbije drie dagen kleine plussen noteerden. Volatiele aandelen als ING (-4 procent) en ABN (-10 procent) liepen juist stevige verliezen op. 

Tekenend voor de populariteit van low vol is de toestroom van geld in het passieve deel van de markt. In heel 2015 stroomde er wereldwijd 11,6 miljard dollar naar deze indexfondsen. In 2016 was dat bedrag al bereikt nog voor het 30 april was. Maandelijks stroomt er 3 miljard dollar naar deze ETF’s, zo blijkt uit cijfers van marktleider BlackRock.

Dure aandelen

Toch klinken er nu waarschuwingen. De instroom van geld heeft de waarderingen van weinig beweeglijke aandelen opgejaagd, terwijl het leeuwendeel van de fondsen geen rekening houden met de waardering van de aandelen. ‘Je koopt dus aandelen die duur zijn geworden’, zegt Haran Karunakaran, die zich namens Pimco met risicofactorfondsen bezighoudt. ‘Met als gevolg dat het toekomstig te verwachten rendement lager wordt.’

Lees verder op FD.nl

Meer achtergroden op Fondsnieuws: 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 29 04:18 2016 Print dit artikel