Lukas Daalder (Robeco): ‘Amerikaanse markt veiligste plek tijdens een correctie’

Robeco Chief Investment Officer Lukas Daalder, overweegt Amerikaanse aandelen in zijn nieuwe Monthly Outlook: “Ze zijn duur, maar hebben nog steeds het momentum van een bekend Star Wars-personage.” Toch komt er volgens geen einde aan de rally, tenzij er een ernstige gebeurtenis plaatsvindt. Ironisch genoeg is de Amerikaanse markt tijdens zo’n ‘correctie’ wel de veiligste plek om te beleggen.

Drie manieren om markten te waarderen

“Er zijn drie manieren om te bepalen hoe duur de markt is. De eerste is door te kijken naar de Cyclically Adjusted Price to Earnings (CAPE), die de gemiddelde reële winst over de afgelopen tien jaar afzet tegen de koers van de S&P 500. “Eind september stond de CAPE-ratio op 30,7x de winst en daarmee behoren Amerikaanse aandelen nu tot de 5% duurste aandelen ooit”, zegt Daalder.

“Een andere manier om aan te tonen dat de S&P 500 veel goed nieuws heeft ingeprijsd (meer dan de reële economische groei), is door een vergelijking te maken tussen de stijging van de S&P 500 en de gepubliceerde winsten. De winst per aandeel is de afgelopen zes jaar 22% gestegen, terwijl de stijging van de S&P 500 vijf maal zo groot was over die periode (122%). Het valt niet te ontkennen dat de stijging van de S&P 500 in de laatste jaren structureel groter was dan die van de onderliggende economie.”

Werk meer, koop minder

Daalder: “Opmerkelijk hierbij is dat je bij een correctie op de aandelenmarkten waarschijnlijk het beste belegd kunt zijn in diezelfde Amerikaanse aandelen, omdat die doorgaans minder verliezen tijdens een verkoopgolf dan andere regio’s. Met andere woorden, in het geval van een algemene correctie in aandelen kun je maar beter in Amerikaanse aandelen zitten dan in Europese. Dit leidt tot een vreemde conclusie: Amerikaanse aandelen zijn duur en stevenen mogelijk af op een correctie, maar als die plaatsvindt, is de VS toch de beste plek om in te beleggen!”

Redenen voor bezorgdheid?

Volgens Daalder is de grote vraag voor beleggers nu of de overwaardering van de Amerikaanse aandelenmarkt ergens in de komende periode de belangrijkste bron van zorg zal worden voor de markt. “Als we afgaan op de markt, lijkt het antwoord op deze vraag een tamelijk helder ‘nee’ te zijn”, zegt hij. “Dit mag dan historisch gezien de minst gewenste rally zijn, maar hij heeft het tot op heden wel volgehouden. De waardering is misschien te hoog, maar dat is op zichzelf nooit een goede reden om dit moment te kiezen om je aandelen te verkopen.”

Huidige assetallocatie

Deze gedachtegang is terug te zien in de assetallocatie van Robeco Investment Solutions. “In dit type markt kun je het beste overwogen zijn in aandelen, maar wel met een strakke stop-loss voor het geval een correctie in gang wordt gezet”, zegt Daalder. “We zijn al heel 2017 neutraal in aandelen en staan zeker niet te trappelen om deze stap te zetten, maar soms moet je fundamentele redenen aan de kant zetten en kiezen voor een aanpak die meer uitgaat van momentum.”

“Per saldo hebben we onze positie in highyieldobligaties omgezet naar een onderweging, omdat de spreads te laag zijn geworden en er meer liquiditeitsrisico is. Daarnaast hebben we onze onderweging in staatsobligaties vergroot, ten faveure van aandelen. Dit is een trade op basis van momentum en dankzij de aanwezigheid van een stop-loss kan deze positie ook weer snel worden opgeheven.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 09 11:55 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen