Markten stijgen is laatste ambtsjaar president

Wie de volgende president van de VS wordt, is op dit moment nog niet te voorspellen, maar op grond van historische gegevens zijn analisten het erover eens dat in het vierde en laatste jaar van de ambtstermijn van een Amerikaanse president de markten stijgen.

Markten stijgen is laatste ambtsjaar president

Wie hiervan profiteren, en wie niet, is lastig te bepalen omdat veel politieke factoren hierop van invloed zijn. Maar volgens John Bailer van The Boston Company Asset Management, een boutique van BNY Mellon, zullen de volgende sectoren dit jaar in de spotlight staan, ongeacht wie tot president wordt gekozen: infrastructuur, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, media en defensie.

Waar beleggers zeker van kunnen zijn, is de berg aan negatieve retoriek die Wall Street dit jaar van zowel Democraten als Republikeinen over zich heen zal krijgen. Banken zijn een makkelijk doelwit omdat een significant deel van het electoraat hen nog altijd als de veroorzakers van de financiële crisis ziet.

Clinton

Farmaceutische bedrijven zullen aan Clinton ook een lastige hebben. De Democraten zijn geen voorstander van ongelimiteerde prijsstijgingen van medicijnen. Haar tweet in het afgelopen najaar om een plafond te stellen aan prijzen van medicijnen voor chronisch zieke patiënten tikte in een keer 38 miljard US dollar van de waarde van biotech-aandelen weg.

Mediabedrijven zullen dit verkiezingsjaar profiteren van advertentiebestedingen die dit jaar alle records breken. Kandidaten en campagnegroepen zullen naar verwachting 11,4 miljard US dollar besteden, een stijging van 20% in vergelijking met het verkiezingsjaar 2012. Hiervan gaat 6 miljard US dollar naar Broadcast TV; digitale media zullen deze keer voor het eerst door de 1 miljard US dollar-grens breken.

Bailer is optimistisch over de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt op de langere termijn, hoewel hij gelooft dat de Amerikaanse verkiezingen en de uiteindelijke normalisering van de rentetarieven waarschijnlijk zullen leiden tot aanzienlijke volatiliteit dit jaar. Dividendbeleggers profiteren het meest onder de huidige omstandigheden. Het rendement van 2,2% op de S&P 500 is aantrekkelijk ten opzichte van obligaties wereldwijd en daarbij, dividend groeit doorgaans in de tijd. Met de vergrijzing in veel ontwikkelde economieën, gelooft hij dat de vraag naar inkomensbeleggen sterk zal blijven en dat bedrijven hierop zullen inspelen met een groeiende stroom aan dividend.

Selectief

Dividendbeleggers moeten wel selectief te werk gaan en waardebepaling in hun strategie meenemen. Sommige sterk renderende sectoren die zich gedragen als obligaties, zoals nutsbedrijven, zijn duur, hebben beperkte winstgroei potentieel, en zijn gevoelig voor een stijgende rente. Financiële dienstverleners daarentegen bieden een goede waarde.

Ondanks de scepsis ten aanzien van financiële aandelen (ook al lopen ze niet het risico slachtoffer te worden van negatieve politieke retoriek), staan financiële dienstverleners er beter voor dan ooit. Naarmate het jaar vordert, zullen zij profiteren van de stijgende rente en kunnen zij zich in een positie manoeuvreren om op termijn het dividend te verhogen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 09 08:43 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen