Marktvooruitzichten voor 2017 van T. Rowe Price

Ondanks de ongelijke groei blijven er in 2017 voor goed geïnformeerde beleggers kansen in aandelen en obligaties. Dat is de opstelling van de beleggingsexperts van T. Rowe Price. Ze werden besproken tijdens de jaarlijkse persbriefing in New York. Wat kunnen we verwachten volgens hen?

Marktvooruitzichten voor 2017 van T. Rowe PriceEen kernboodschap van T. Rowe Price is dat naarmate de bullmarkt zijn einde nadert het sentiment op de wereldwijde aandelenmarkten steeds sterker verdeeld raakt. In de Verenigde Staten zullen de winsten in de S&P 500 in 2017 en 2018 dankzij een scherpe verbetering van de energieprijzen waarschijnlijk opveren, maar aandelenselectie zal steeds belangrijker worden.

In de obligatiemarkten kunnen een trage maar onmiskenbare beleidsverkrapping in de VS en een stevige verankering van de staatsobligatierentes van Japan en de Europese kernlanden flinke kansen scheppen om van de verandering in de spreads tussen markten te profiteren. De macro-economische fundamentals van de opkomende staatsobligatiemarkten zijn aan de beterende hand dankzij ingrijpende politieke hervormingen in de belangrijkste landen, overheidsbezuinigingen, een gezond evenwicht op de lopende rekeningen en aantrekkende groeivooruitzichten.

De prognoses van T. Rowe Price voor 2017 op een rijtje:

Wereldwijde economie
[1] De Federal Reserve zal de rente geleidelijk verder normaliseren. Nu ‘volledige werkgelegenheid’ naderbij komt, wat wordt bevestigd door de werkgelegenheidscijfers van 4 november, is de kans groot dat de Fed in december tot een rentestap besluit.

[2] Wat schuldenafbouw betreft, zien we in de ontwikkelde markten een tweedeling. In zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk daalt de trend, terwijl deze in de overige ontwikkelde markten, behalve Japan, zijwaarts of hoger beweegt. In China en andere opkomende economieën daarentegen is de schuld sinds het einde van de financiële crisis explosief gestegen. Zo bedraagt de Chinese schuld momenteel meer dan 200% van het bbp.

[3] Het monetaire beleid van de ontwikkelde markten loopt tegen zijn grenzen aan met beleidsrentes van om en nabij de nul procent.

[4] De inflatie blijft in de meeste ontwikkelde markten lager dan de doelstelling van de centrale banken. Ook in de opkomende markten zal de inflatie dalen als de valuta’s stabiliseren.

Wereldwijde aandelen
[1] Naarmate de bullmarkt zijn einde nadert, raakt het sentiment op de aandelenmarkt steeds sterker verdeeld. Dit is een kans voor goed geïnformeerde stockpickers, maar betekent ook dat de risico’s in de markt toenemen.

[2] Politieke onzekerheid en volksprotesten beheersen het nieuws en de economische ongelijkheid leidt tot steeds meer onvrede. Een stimulerend begrotingsbeleid is een mogelijk antwoord op deze trends.

[3] Redelijke waarderingen, een gematigde winstgroei wereldwijd en veel cash op de balansen kunnen de wereldwijde aandelenkoersen steun bieden, maar het is belangrijk de rendementsverwachtingen te temperen.

[4] De verschillen tussen de fundamentals voor de opkomende aandelenmarkten zijn groter dan ooit en een kritische selectie is cruciaal. Beursgenoteerde aandelen met goede groeivooruitzichten op lange termijn zullen waarschijnlijk weer een agio krijgen en houden in een wereld waarin een lagere groei de realiteit is.

Amerikaanse aandelen
[1] Stijgende rentes kunnen samengaan met stijgende aandelenkoersen, vooral wanneer de effectieve rendementen lager dan 5% zijn.

[2] Defensieve sectoren met een lage volatiliteit (nutssector, telecom en basisconsumentengoederen) presteerden in 2016 het sterkst maar dit gaat waarschijnlijk veranderen.

[3] De Russell 1000 Growth, de Russell Mid-Cap Growth en de Russell 2000 Value Indices lijken de aantrekkelijkste waarderingen te hebben. Informatietechnologie en gezondheidszorg zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde sectoren.

[4] De winsten in de S&P 500 zullen in 2017 en 2018 waarschijnlijk opveren dankzij een scherpe verbetering in de energieprijzen. Enige voorzichtigheid is echter geboden. Het dividendrendement nadert het hoogste punt ooit ten opzichte van het rendement op 10-jaars Treasuries.

[5] De winstgroei zal de rest van 2016 negatief blijven, maar voor 2017 wordt een sterk herstel verwacht.

Wereldwijde obligaties
[1] De wisselwerking tussen een trage maar onmiskenbare beleidsverkrapping in de VS en een stevige verankering van de staatsrentes in Japan en de Europese kernlanden kan goede kansen scheppen om te profiteren van de verandering in de spreads tussen verschillende markten en van de variaties in de vorm van de yieldcurves.

[2] Beleggers in wereldwijde obligaties zullen ook in 2017 worden beloond voor het combineren van landen die in verschillende fasen van de economische cyclus verkeren, vooral in bepaalde delen van de staatsobligatiemarkt die traditioneel niet in de benchmarks voorkomen.

[3] De creditmarkten blijven steun ondervinden van de balansuitbreiding en opkoopprogramma’s van de centrale banken, en van het afnemen van de onrust rond de energiemarkt. Als in dit klimaat ook de volatiliteit laag blijft, kan effectenselectie vruchten afwerpen.

Obligaties uit opkomende markten
[1] Op de opkomende staatsobligatiemarkten zijn de macro-economische fundamentals aan de beterende hand dankzij ingrijpende politieke hervormingen in de belangrijkste landen, overheidsbezuinigingen, evenwichtige lopende rekeningen en aantrekkende groeivooruitzichten. Dit schept op lange termijn goede perspectieven voor beleggers die hun onderwogen positie in deze beleggingscategorie willen uitbreiden.

[2] De overheidsfinanciën van de opkomende markten zijn nu minder kwetsbaar. Volgens de prognoses hebben ze een aanzienlijk lagere staatsschuldquote dan de G7-economieën.

[3] Het monetaire beleid en de inflatieverwachtingen van de opkomende markten beginnen verder uiteen te lopen. Landen als Rusland, Brazilië en India staan op het punt de rente te verlagen, terwijl bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Colombia de tarieven waarschijnlijk juist gaan verhogen.

[4] Het aantreden van nieuwe politieke leiders in landen zoals Brazilië, Argentinië en Indonesië verhoogt de kans op positieve marktveranderingen in deze landen.

[5] De economische transitie en omvangrijke schuldenlast van China vormen een niet te negeren risico voor de wereldeconomie. Wij verwachten dat de groei vertraagt naar een beter houdbaar tempo, maar de volatiliteit zal aanhouden omdat de effectiviteit van de stimulering door de overheid afneemt.

Het bericht Marktvooruitzichten voor 2017 van T. Rowe Price verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 01 13:20 2016 Print dit artikel