Martin Arnold (ETFS): ‘Minder risico, minder volatiliteit’

De volatiliteit op de valutamarkten is de laatste weken behoorlijk afgenomen. Volgens Martin Arnold, FX & Macro Strategist van ETF Securities is dit te danken aan het afnemende politieke risico in Europa. Hij verwacht dat het veranderende monetaire beleid van de grote centrale banken richtinggevend zal zijn voor valuta in H2 2017. Op hun beurt zullen, zodra de inflatie oploopt, reële renteverschillen in toenemende mate een belangrijke indicator worden voor de valutamarkten.

US dollar bodemt en pakt stijgende lijn in H2

De hawkish houding die de Fed in de afgelopen weken liet zien, wijst volgens Arnold op het begin van een US dollar-rally in H2. Het commentaar van de Fed na de renteverhoging in juni toont aan dat de Fed een meer pro-actieve houding inneemt en suggereert een krapper monetair beleid tegen het einde van dit jaar. Het is een goed teken dat de Fed haar mandaat voor het waarborgen van prijsstabiliteit serieus neemt, nu de arbeidsmarkt tegen volledige werkgelegenheid aanschurkt en de economische groei in de VS aanhoudt. Het gevolg hiervan is dat de US dollar sterker staat tegenover andere G10-valuta, met name de euro en de yen. Arnold verwacht dat de renteverhogingen in de VS in 2017 en 2018 steun zullen geven aan de US dollar naarmate het rentedifferentieel toeneemt.

Euro kan aan kracht verliezen

Arnold is van mening dat de sterkte van de euro snel afneemt, zolang de ECB aan zijn behoudende beleid vasthoudt. Het optimisme van beleggers weerspiegelt niet de prijzen op de optiemarkt. Beleggers lijken actie van de ECB in te prijzen die in de nabije toekomst waarschijnlijk niet zal plaatsvinden, namelijk een scherpe discussie over het afbouwen van de omvang van de balans. De ECB is tot nu toe zeer voorzichtig geweest om de markt niet te laten schrikken. Recente uitlatingen van Draghi suggereren dat het stimulerende beleid voorlopig nog zal aanhouden en dat van afbouwen van de balans nog geen sprake is. Dit kan op korte termijn een teleurstelling op de markt veroorzaken.

Nog geen licht aan het einde van de yen-tunnel

Arnold verwacht dat de Japanse yen zal blijven fungeren als een funding currency zolang de BoJ haar QE- en QQE-programma’s zal voortzetten in 2017. Het zal ervoor zorgen dat de obligatierente laag blijft waardoor kapitaal naar het buitenland vloeit op zoek naar rendement. De yen zal hierdoor aanhoudend dalen.

Bottom line…

Arnold verwacht dat de euro – de best presterende G10-munt in H1 2017 – zal achterblijven in H2. De US dollar zal sterker worden en de yen zal in de achterhoede van de G10-valuta geraken.

Het bericht Martin Arnold (ETFS): ‘Minder risico, minder volatiliteit’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 06 08:32 2017 Print dit artikel