Meer risico, meer rendement?

Sinds ik begon met beleggen in 1987, ben ik allerlei vanzelfsprekendheden tegengekomen over beleggen. Nu is het zo, dat de meeste beleggers dit als waar aannemen. Echter, door ervaring en zelfstudie ben ik er achter gekomen dat veel van deze zogenaamde vanzelfsprekendheden helemaal niet kloppen.

Meer risico, meer rendement?Dat is in essentie de basis van mijn ElkeWeekGeld.nl-systemen. Ik heb daarbij die elementen gecombineerd die wel werken, en vaak zijn dat elementen die door andere beleggers als onjuist worden gezien. Dus niet zo gek, dat veel particuliere beleggers geld verliezen met beleggen.

Maar neem nu rendement en risico. Bijna iedereen denkt dat meer risico, meer rendement oplevert. Het klinkt heel logisch. Maar is dat ook zo?

Om dat vast te stellen zul je verder (wetenschappelijk) onderzoek moeten doen. Nu hoef je dat uiteraard niet altijd zelf te doen. En over dit onderwerp heeft de Nederlander Pim van Vliet een proefschift geschreven: “Downside Risk and Empirical Asset Pricing”. Later samengevat in zijn boek: “De Conservatieve Belegger”.

Pim van Vliet heeft uitvoerig empirisch onderzoek gedaan naar de relatie tussen risico en rendement. Hij heeft dit bekeken vanaf 1929 voor verschillende perioden en verschillende regio’s. Hij deed dit door het samenstellen van 2 aandelenportefeuilles. 1 portefeuille met 100 aandelen met het hoogste risico, en 1 met 100 aandelen met het laagste risico. Indien nodig paste hij de portefeuille elk kwartaal aan om nieuwe aandelen toe te voegen en oude te verwijderen. Hierdoor bleef in de 2 portefeuilles de 100 aandelen met het hoogste en laagste risico behouden.

Vervolgens kun je kijken wat er gebeurde als je 100 dollar in de portefeuille met laag risico aandelen stak of juist belegde in de hoog risico portefeuille. De meeste beleggers zouden verwachten dat de portefeuille met het meeste risico, het meeste rendement oplevert. Het tegendeel bleek waar. De laag risico portefeuille groeide aan tot een bedrag van 613.448 dollar, terwijl de hoog risico portefeuille niet verder kwam van 25.655 dollar. De aandelen met een laag risico deden het maar liefst 24 keer beter!

Zo zie je maar, nog steeds denken velen dat meer risico meer rendement oplevert. Het tegendeel is –wetenschappelijk – vastgesteld. Misschien goed om eens naar je eigen beleggingen te kijken nu je dit weet? De systemen van ElkeWeekGeld.nl houden hier in ieder geval rekening mee.

Meer weten? Volg een van de cursussen van Bram Voermans (Elkeweekgeld)

write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Geef een reactie

 
  Article "tagged" as:
  Categories:
april 20 12:11 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Bram Voermans

Bram Voermans is eigenaar van ElkeWeekGeld.nl. Daar bied hij abonnementen op zelf ontwikkelde optiesystemen aan. Daarnaast geeft hij optiecursussen.

Toon meer artikelen