‘Miljonairs op zoek naar alternatieve beleggingen’

De vraag ‘Hoe houd ik mijn vermogen in stand?’ wordt volgens de wealth manager steeds urgenter. Dat komt doordat de rente op spaarrekeningen en obligaties blijft dalen en de vermogensrendementsheffing en inflatie op het vermogen drukken. 

Vermogenden zoeken daarom naar alternatieve beleggingsvormen. Daarbij kan gedacht worden aan het investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven, maar ook beleggingen in producten zoals whisky, wijn, oldtimers, grondstoffen, kunst of infrastructuur. 

Van degenen die al beleggen in alternatieve beleggingsvormen (20 procent) of hier interesse in hebben (14 procent), is het investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf volgens het onderzoek veruit het populairst.

Rabobank maakte woensdag bekend op deze behoefte in te spelen door een online ‘peer-to-peer lending’ platform te lanceren. Vermogende klanten van de bank kunnen daarop geld uitlenen aan MKB-bedrijven. Het gaat daarbij om kredieten van minimaal 100.000 euro.  

‘Accident waiting to happen’

Daan Potjer, chief operating officer van Dynamic Credit, noemt in een reactie peer-to-peer lending een casino. 

‘Het gaat voorbij aan een van de belangrijkste zaken van beleggen: diversificatie door voldoende spreiding van risico’s. Het extra rendement op dit soort leningen voor een belegger is zo weg als er een lening omvalt uit de portefeuille. Market place lending is echt iets voor institutionele beleggers, niet voor private banking klanten. Deze manier van kredietverlening is een “accident waiting to happen”.’

Het onderzoek ‘Vermogend Nederland 2016’ is het vierde onderzoek onder miljonairs in Nederland in opdracht van Van Lanschot. Over de economische vooruitzichten zijn Nederlandse miljonairs positief. Zeven op de tien vermogenden verwacht een verbetering. Daarmee zijn ze aanzienlijk positiever dan vorig jaar, toen 46 procent een verbetering verwachtte. 

107.700 miljonairs

Nederland telt volgens de meest recente cijfers van het CBS 107.700 miljonairs die gemiddeld een vermogen  bezitten van 3,2 miljoen euro. Relatief wonen de meeste miljonairs in Laren, Bloemendaal en Blaricum. In absolute zin telt Amsterdam de meeste miljonairs. 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 26 14:12 2016 Print dit artikel