Monetair gevecht China

“Er zijn voldoende redenen om de Chinese munt te laten depreciëren ten opzichte van de US-dollar”, meent Standard Life Investments.

“De tweede economie ter wereld kampt met een zwakke groei, de export heeft het zwaar, de binnenlandse rente moet omlaag en de Chinese centrale bank wil de reserves niet verder aanspreken om de munt te steunen. Daarnaast probeert China de ’impossible trinity’ van een open kapitaalrekening, een autonoom monetair beleid en een vaste wisselkoers in stand te houden; maar vasthouden aan de eerste twee betekent dat de derde moet worden losgelaten. Ondanks alle argumenten voor een depreciatie, blijft het risico bestaan op kapitaalvlucht waardoor het financiële systeem kan destabiliseren. Maar met een onzeker wordende economische outlook, een zwakkere yuan en een nietsontziende anti-corruptie campagne, is het niet verwonderlijk dat kapitaal wegstroomt.”

“Chinese beleidsmakers pogen nagenoeg onverenigbare doelen te realiseren in een economie die in transitie is en in hoog tempo hervormt. Beleidsfouten en volatiliteit blijken dan onvermijdelijk te zijn. Het is heel goed mogelijk dat de centrale bank van China een flexibele wisselkoers wil, maar de Chinese Staatsraad de controle over de wisselkoers maar niet kan loslaten. Het resultaat is slechte coördinatie en communicatie.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 14 07:46 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen