Morgan Stanley: Kans groeit op wereldwijde recessie

Dat stelt Morgan Stanley, volgens wie een ‘lage groei-omgeving’ de wereld kwetsbaar heeft gemaakt voor schokken.

De zakenbank noemt in dat verband ook de brede angst dat centrale banken de regie hebben verloren, terwijl de toenemende (geo)politieke risico’s overheden in Europa en het Midden-Oosten boven het hoofd dreigen te groeien.

Morgan Stanley heeft de groeiverwachting bijgesteld van 3,3 procent naar 3 procent, terwijl voor de ontwikkelde markten een economische groei wordt verwacht van gemiddeld niet meer dan 1,5 procent. Het sterkst is de bijstelling voor Japan, voor wie zij een economische groei verwacht van nog maar 0,6 procent. Eerder ging men nog uit van 1,2 procent.

Zorgen baart het de zakenbank dat de groei van de wereldeconomie in het vierde kwartaal van 2015 is teruggevallen van 2,5 naar 2,3 procent. Dit is voor Morgan Stanley aanleiding om de kans op een wereldwijde recessie dit jaar te verhogen van 20 naar 30 procent.

De bank benadrukt dat de positieve effecten van een lagere olieprijs nu niet zo sterk zijn als voorheen. Volgens Morgan Stanley komt dat vooral door de hoge lastendruk, terwijl investeringen in veel landen zwaar onder druk staan. Huishoudens zijn volgens de bank vooral bezig met het verlagen van de schulden en met het ophogen van hun spaartegoeden. Het gevolg is lagere consumptie.

Ook maakt Morgan Stanley zich zorgen over het onvermogen van de centrale banken om de wereldeconomie uit een situatie van een lage groei en disinflatie te trekken. De ECB houdt desondanks aan het beleid van kwantitatieve verruiming vast, waardoor het balanstotaal van de ECB dit jaar dat van de Amerikaanse Fed zal overtreffen, hoewel dit beleid op analisten en beleggers steeds minder indruk maakt.

Morgan Stanley denkt dat de ECB de Europese depositorente eind dit jaar naar -0,5 procent zal hebben gebracht, tegen 0 procent nu.  

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
maart 14 19:23 2016 Print dit artikel