Nederlandse beleggers zitten in een dipje

De ING BeleggersBarometer is voor het eerst sinds drie maanden weer gedaald en komt in november uit op 127. In oktober stond hij nog op 137. Beleggers vinden de algemene economische situatie in Nederland iets verslechterd ten opzichte van drie maanden geleden.

Nederlandse beleggers zitten in een dipjeOok de verwachtingen voor de toekomst zijn minder positief. Beleggers oordelen negatiever over de waardegroei van hun eigen beleggingsportefeuille, al constateert nog steeds de helft een waardegroei. Ondanks deze wat negatieve stemming bestempelen steeds meer beleggers dit beursjaar als beter dan zij hadden verwacht.

Beleggers zijn deze maand voor het eerst weer wat negatiever ten opzichte van de afgelopen maanden. Ze vinden de algemene economische situatie van de afgelopen drie maanden verslechterd ten opzichte van oktober. 12% zag hierin een verslechtering, dit was vorige maand nog 7%. Ook voor de komende maanden verwacht 14% van de beleggers een verslechtering van de economische situatie.

AEX

Dit minder rooskleurige beeld vertaalt zich door in de verwachting met betrekking tot de AEX. Eén op de vijf beleggers denkt dat deze zal gaan dalen. “De opleving in oktober van het aantal beleggers dat het een goede tijd vindt om te beleggen in risicovolle sectoren, lijkt van korte duur”, stelt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. “Dit aantal is in de maand november sterk afgenomen en weer op gelijke hoogte gekomen met de maanden vóór oktober. Dat is jammer, want na de verkiezingszege van Trump zijn het juist de cyclische sectoren die het erg goed doen.”

Steeds meer beleggers bestempelen dit beursjaar als beter dan zij hadden verwacht. Het aantal beleggers dat zichzelf een offensief risicoprofiel geeft, stijgt. En dat terwijl de groep met een defensief profiel juist afneemt. Toch neemt het merendeel van de beleggers (76%) nog steeds evenveel risico als voorheen. “Over het afgelopen jaar bekeken, zien we weinig veranderingen in de opbouw van de portefeuille bij beleggers. De twee jaar hiervoor zagen we dat er obligatiebeleggingen werden omgeruild voor aandelenbeleggingen”, zegt Homan hierover.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt ook binnen de beleggingswereld een steeds belangrijker thema. Het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en klimaatverandering wegen steeds zwaarder mee in de keuzes van beleggers. Bedrijven uitsluiten die geen duurzaam gedrag vertonen vindt 28% van de beleggers de meest aansprekende manier om duurzaam te beleggen. Ruim een kwart (28%) van de beleggers denkt dat duurzaam beleggen minder rendement zal opleveren dan regulier beleggen, volgens één derde maakt het rendement niet uit. Het woord ‘belangrijk’ is volgens 41% van de beleggers het meest kenmerkend voor duurzaamheid. Duurzaamheid wordt nauwelijks gezien als ‘hype’ (11%).

Op dit moment heeft ruim één derde (35%) van de Nederlandse beleggers duurzame beleggingen, 46% van de beleggers heeft niks duurzaams in hun beleggingsportefeuille. De belangrijkste redenen voor de laatste groep om niet duurzaam te beleggen, is dat het er nog niet van gekomen is of omdat men twijfelt aan het rendement dat dit zal opleveren. Er is een opvallend verschil in motivatie om duurzaam te (gaan) beleggen. Beleggers die al wel duurzaam beleggen, geven aan dat zij dit vooral doen om hun geld op een goede manier in te zetten. “Voor de groep die nog niet duurzaam belegt, zou de kans op een beter rendement hen over de streep kunnen trekken”, denkt Homan. “De afgelopen jaren is een hoger rendement bij duurzaam beleggen namelijk het geval geweest.”

Het bericht Nederlandse beleggers zitten in een dipje verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 28 11:21 2016 Print dit artikel