'Negatieve rente niet per se slecht voor valutakoers'

Ken Dickson (foto), investment director bij SLI, keek naar een aantal recente cases en vatte zijn bevindingen in een currency commentaar. 

Stap voor stap

In het algemeen verlaagden de meeste landen eerst de rente, pasten vervolgens ‘zero rate’ beleid toe, waarna ze overgingen tot ‘quantitative easing’ (QE), alvorens over te gaan negatieve rentes, wijst hij.

Een van de uitzonderingen is Japan, dat al in 2001 voor het eerst QE toepaste. De ECB voerde al een negatieve rente voor QE van start ging en de Zwitserse centrale bank heeft wel een negatieve rente, maar nooit QE toegepast. 

Ondanks de verschillen van land tot land in het gevoerde monetaire beleid, lijken obligatiemarkten een voorschot te nemen op het monetaire beleid, waarbij negatieve obligatierente voorafgaand aan de officiële beleidsaankondiging de norm is geworden, concludeert de strateeg. 

Gevolgen verschillen

Verschillende aankondigingen van beleidsaanpassing hebben verschillende gevolgen. De euro daalde flink toen de rente negatief werd. Maar sinds QE werd aangekondigd, is de munt relatief stabiel gebleven. Daarentegen paste de Zweedse Riksbank eerst QE toe en voerde daarna een negatieve rente in. De Zweedse kroon daalde voorafgaand aan de gelijktijdige aankondiging van de maatregelen, maar daarna was er geen directe impact op de munt meer. 

Dickson wijst daarbij op de reactie van safe haven-valuta. De Zwitserse franc blijft sterker versus de euro, ondanks het negatieve rentebeleid van de Zwitserse centrale bank. De Japanse yen deprecieerde ten opzichte van de Amerikaanse dollar met in totaal 50 procent na de opeenvolgende aankondigingen van QE-programma’s door de Bank of Japan (BoJ). Echter, toen de BoJ een negatieve rente aankondigde in januari dit jaar, steeg de yen met 12 procent. 

Vertrouwen aangetast

Dickson: ‘Het lijkt erop dat een negatieve rente een tegenovergesteld effect heeft ten opzichte van wat beleidsmakers en markten verwachten. Als de wereldwijde renteverschillen kleiner worden en beleggers meer risicomijdend, drijft dat de safe haven valuta’s omhoog en niet omlaag.’

De SLI-manager stelt dat in de ontwikkelde markten de negatieve rente het vertrouwen van beleggers heeft aangetast en, in combinatie met een voorzichtiger houding van de Fed, de divergentie in het monetaire beleid ondermijnd.

Dickson heeft een voorkeur voor de Amerikaanse dollar op de lange termijn, omdat het als een safe haven fungeert na de uitkomst van het Britse EU-referendum en vanwege de hogere rente in de VS. Ook zwakkere Aziatische en commodity valuta zijn volgens hem interessant voor beleggers om hierop in te spelen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 16 11:07 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen