Neil Dwane (AllianzGI): Knort over het jaar van het varken

China krijgt het aankomende jaar – het jaar van het varken volgens de Chinese kalender – opnieuw te maken met een vertraging van de groei, een schuldenberg en een handelsoorlog met de VS. Maar volgens de Chinese legende staat het varken symbool voor voorspoed.

Dat ziet AllianzGI ook terug in de economische mogelijkheden van China op de lange termijn, aldus Neil Dwane, hoofdstrateeg bij AllianzGI.

Neil Dwane (AllianzGI): Knort over het jaar van het varkenDe langzamere groei van China heeft onder meer te maken met de hoge schuldenlast van het land – maar liefst 300% van het bbp – en met de zorgen over de handelsoorlog met de VS. De schuldenlast, vertraagde groei en handelsspanningen zijn problemen die nog wel even voortduren, maar China heeft wel de juiste hulpmiddelen om ze op te lossen.

President Xi Jinping heeft alvast een duidelijke strategie uitgestippeld – Made in China – die onder meer de binnenlandse vraag moet stimuleren en de industrie meer waarde moet geven. China moet overschakelen op ruimtevaart en robotica, en tegelijkertijd de productie afstoten van producten met een lagere waarde, zoals kleding en consumentenelektronica. Zo hoopt China de val van de middeninkomens, waaraan zoveel opkomende economieën zijn bezweken, te voorkomen.

Grootste economie

In termen van economische groei is China niet langer de geweldenaar die het de laatste 20 jaar was. Maar het land zal nog steeds kansen bieden voor beleggers, wanneer China’s schuldniveaus zijn verlaagd en het land een nieuw evenwicht heeft gevonden in een consument gestuurde economie.

China wordt op de lange termijn wellicht de grootste economie ter wereld, en dus dienen beleggers goed na te denken waar ze hun geld willen investeren. De meeste beleggers investeren nu nog maar een fractie in China in vergelijking met wat ze in Amerika investeren, wat gezien de enorme schaal van de Chinese economie eigenlijk een mismatch is.

Nog steeds is beleggen in China nieuw – pas recent bieden de Bond Connect en Stock Connect programma’s toegang tot de Chinese obligatie- en aandelenmarkt. Een nieuwe markt brengt naast risico’s echter ook nieuwe kansen met zich mee. Kansen liggen er bijvoorbeeld door de winnaars en de verliezers te onderscheiden op de A-share markt in China. De verliezers zijn vaak afhankelijk van de invoer vanuit de VS, de winnaars komen regelmatig uit de nieuwe economische sectoren, zoals consumptie, technologie, milieu en gezondheidszorg.

Obligaties

Jagen op inkomen biedt eveneens kansen. Hoewel makkelijker gezegd dan gedaan, bieden Chinese obligaties nog steeds gezonde opbrengsten en een aantrekkelijk potentieel rendement binnen een wereldwijde obligatieportefeuille.

Zorg bij dit alles voor een actieve bottom-up benadering. Het helpt om de lokale praktijken van het bedrijfsleven te kennen en inzicht te hebben in de boekhouding en de bedrijfsstructuren. Beleggers doen er ook goed aan om de G van ESG in de gaten te houden. De afgelopen jaren zijn milieu, sociale factoren en governance steeds belangrijkere indicatoren geworden als het gaat om de vooruitzichten van een bedrijf. Governance kan een probleem zijn in China. Daarom is het belangrijk voor vermogensbeheerders om experts ter plaatse te hebben die diepgaande analyses uitvoeren, met het plaatselijke management praten en dus echt begrijpen hoe bedrijven hiermee omgaan.

We weten dat beleggen in China een uitdaging is, maar het is wel het overwegen waard. Sterker nog, bij AllianzGI zijn we van mening dat het niet de vraag is óf je in China moet beleggen: het gaat erom hoevéél je in China belegt.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 01 11:42 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen