NN IP: ‘Energiesector ook in 2016 onder druk’

Waar liggen de kansen in 2016? Cashcow vroeg een aantal fondsbeheerders naar hun verwachtingen voor de sector van hun fonds. Pieter Schop, Senior Portfolio Manager Optimised Strategies bij NN Investment Partners, voorziet dat de energiesector ook in 2016 flink onder druk staat.

Energiesector ook in 2016 onder druk

Energieaandelen hebben een moeilijke periode achter de rug nadat de OPEC besloot de productie niet te verlagen ondanks een overschot aan olie. Deze beslissing onder aanvoering van Saudi-Arabië heeft het landschap van de oliemarkt volgens Schop danig verstoord. De voorraden zijn op recordhoogte. De belangrijkste reden van een afzwakkende vraag is een groeivertraging in China en een aantal andere ontwikkelingslanden.

Ook een toegenomen interesse in alternatieve energiebronnen heeft een nadelig effect. Mede hierdoor is de olieprijs gedaald naar het laagste niveau in 10 jaar. Een gevolg is een verlaging van de investeringen en het snijden in de kosten door energiebedrijven. “Op lange termijn heeft dit minder aanbod van olie tot gevolg, wat voor een herstel van de prijs zou kunnen zorgen”, stelt Schop. In de toekomst levert dit volgens hem mogelijk wel goede kansen voor bepaalde aandelen op, maar op korte termijn is het plaatje uiterst onzeker en is voorzichtigheid gewenst.

Veel exploratie- en productiebedrijven zijn bij de huidige olieprijs verlieslatend. Ondernemingen met schulden kunnen hierdoor in de problemen komen als de olieprijs niet herstelt of zelfs verder daalt. Bovendien is in de koersen van veel exploratie en productie bedrijven een substantiële stijging van de koers van olie ingeprijsd. “Wij mijden dan ook vooral bedrijven met deze karakteristieken. Aan de andere kant zijn we positief op bedrijven in de raffinagesector, die juist profiteren van een dalende olieprijs”, legt Schop uit. “Deze bedrijven kunnen door de verbeterde winstgevendheid hun schulden verminderen en dividenden verhogen, wat tot hogere waarderingen zal leiden.”

Over het NN IP Energiefonds

Het beleggingsproces van het energiefonds noemt Schop uniek in de beleggingswereld. Het combineert gedegen eigen fundamenteel onderzoek met een zelfontwikkeld kwantitatief multi-factor model. “We hebben een uitgebreid analistenteam dat uitvoerige fundamentele ondernemingsanalyses doet. Het model maakt een kwantitatieve classificatie op basis van de factoren momentum, kwaliteit, winstgevendheid en waardering. Daarnaast wordt gekeken of bedrijven waarin belegd wordt binnen vooraf bepaalde duurzaamheidscriteria vallen en worden restricties op het gebied van risico, regelgeving en aantal transacties in acht genomen. In het fonds worden op deze manier de beste ideeën van de analisten gecombineerd met een kwantitatieve classificatie van het fonds naar de gewenste factoren.”

Het NN IP  energiefonds belegt wereldwijd in energieaandelen en heeft de MSCI World DM als benchmark. Er wordt geen gebruik gemaakt van derivaten. Het fonds heeft momenteel een belegging in 33 aandelen waarvan 58% in de VS wordt belegd en de VS is daarmee het grootste land in het fonds. Het proces van het fonds is bottom-up en de tracking-error is gedreven door aandelenselectie.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 31 06:24 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen