Nog geen winst voor Pritle, maar volop groeiplannen

‘We hebben nu 25 mensen in Nederland werken uit binnen en buitenland’, vertelt Pritle-ceo en medeoprichter Thomas Bunnik vanuit de vergaderkamer in het Pritle-kantoor met uitzicht over het IJ in Amsterdam. 

De eersten die voor het bedrijf naar Nederland kwamen waren cfo Stewart Bowers uit de Verenigde Staten en directeur juridische zaken Azman Hamid uit Singapore. Later volgden een aantal Russen en een Fransman. Allemaal mensen waarmee we eerder gewerkt hebben, zegt Bunnik.

‘We nemen bijna alleen maar mensen uit ons eigen netwerk aan. Dat brengt zoveel extra spirit binnen je company en zorgt voor enorme commitment, iets wat je ook nodig hebt in het begin.’

Vertelde Bunnik vorig jaar nog met zijn medebestuurders in een huis te wonen, inmiddels heeft hij toch een eigen woning betrokken vlakbij kantoor. ‘Ik merkte dat ik een plek nodig had om me eens per dag even af te kunnen sluiten en in alle rust na te denken’, zegt hij. ‘We schaken op zoveel borden tegelijk’.

Cfo Bowers en zijn vriendin, juridische man Hamid en een Franse business consultant, Jonathan Selby, wonen nog wel bij elkaar in huis, op vijf minuten afstand van kantoor. 

Portal voor financieel planners

Dit jaar denkt Bunnik 20 tot 30 mensen aan zijn team te kunnen toevoegen. ‘We ontwikkelen een nieuwe internationale business line voor intermediairs’, vertelt hij. Dit betekent dat er een aparte portal komt voor tussenpersonen zoals financial planners. Zij kunnen hier portefeuilles en rapportages voor hun klanten maken etc. Voor de klanten zelf komt er een view-only inlog-omgeving. 

Op korte termijn komt het bedrijf ook met een lijfrenteproduct, waarmee fiscaal voordelig belegd kan worden voor onder meer pensioen. Eerder mochten alleen banken en fondshuizen dit soort bankspaarproducten aanbieden, maar sinds dit jaar is die mogelijkheid er ook voor vermogensbeheerders. NNEK, dat zich ook op financieel planners richt, is een van de partijen die hier jarenlang voor gelobbyd hebben.

‘Daarnaast willen we met meer partijen samenwerkingen aangaan’, vertelt Bunnik. ‘We praten op dit vlak met een aantal banken en verzekeraars in Europa waaronder Zwitserland, het Midden-Oosten en Azië.’

‘Wij bieden ze een modernisering van het vermogensbeheer dat zij hun klanten aanbieden. Dit kan in de vorm van Pritle, maar ook white label. Ook kunnen partijen naast het gebruik van onze interface, klantadministratie en andere software hun eigen asset allocatie en fondsselectie invoeren. Als zij andere financiële instellingen bedienen kunnen zij onze software ook sub-licenseren. Kortom er zijn meerdere dimensies mogelijk’, vertelt Bunnik.

Software

Ook van de kant van Nederlandse partijen is er volgens Bunnik interesse in de software-oplossingen van Pritle.

‘Mifid II schrijft bijvoorbeeld voor dat partijen exact gaan rapporteren wat de kans is dat bepaalde doelstellingen gehaald worden alsook gewogen gemiddelde kosten inzichtelijk moeten maken. Sommige partijen hebben nog geen idee hoe ze dat in vaak oude systemen moeten toevoegen aan hun dienstverlening. Wij kunnen hen een kant-en-klare oplossing bieden.’  

Dit laatste wil volgens hem niet zeggen dat Pritle een algehele switch maakt van vermogensbeheerder naar software-leverancier, iets wat Ohpen eerder bijvoorbeeld wel deed.

‘Er wordt naast business-to-consumer een sterke focus aangebracht op business-to-business, want wij zien hier een mogelijkheid om waarde toe te voegen en extra inkomsten te genereren. Als belegger denk ik ook altijd in risicodiversificatie.’

Nu is nog 100 procent van de inkomsten afkomstig uit vermogensbeheer. Hoeveel dit is of hoeveel vermogen er inmiddels via Pritle belegd is, wil Bunnik nog altijd niet naar buiten brengen, wat doet vermoeden dat dit nog niet heel veel is. 

Vlak voor de overname van Fundix had dat bedrijf zo’n 100 miljoen aan toevertrouwd vermogen. Niet alles zat echter in vermogensbeheer. Een deel hiervan zat in de afgestoten persoonlijk advies-tak en daarnaast zat er nog een gedeelte in de intussen opgeheven Fundix-fondsensupermarkt.

Eind van het jaar 25.000 registraties

Sindsdien zijn er volgens Bunnik ruim 5.000 nieuwe klanten bijgekomen. Met de nieuwe uitbreidingsplannen moet dit verder omhoog gaan, zegt Bunnik. De doelstelling is eind van het jaar 25.000 registraties te hebben.

Mensen die zich als gebruiker registreren hebben niet allemaal geld gestort bij Pritle. Op dit moment gebruikt zo’n 62 procent van de geregistreerden zijn account ook daadwerkelijk, aldus Bunnik. We ondernemen continu actie om dat percentage te verhogen. 

Om meer klanten aan te trekken gaat Pritle ook meer in marketing investeren, zij het alleen in landen waar de eigen merknaam gevoerd wordt, niet in landen waar we samenwerkingen aangaan met andere financiële partijen. Dan investeren we liever in technologie. Pritle is behalve in Nederland ook actief in België, Oostenrijk en Zwitserland. 

Nog geen zwarte cijfers

Duidelijk is dat het bedrijf met alle investeringen die het doet – ‘wij bouwen alles in huis’ -, nog geen zwarte cijfers schrijft. ‘En dit zal de komende drie jaar ook nog niet gebeuren’, zegt Bunnik. ‘We maken een verlies van enkele miljoenen per jaar.’

Zorgen hierover zegt hij zich echter niet te maken. Als wij ons de komende drie tot vijf jaar kunnen ontwikkelen van investeringsgeoriënteerd naar winst georiënteerd, dan is het goed. 

Voor de livegang hadden we 2,5 miljoen aan kapitaal opgehaald, vorig jaar alles bij elkaar nog eens 3,5 miljoen euro. Vanzelf ging dit niet. Bunnik omschrijft het continu moeten ophalen van geld als ‘een pittige taak’.

Het meeste geld wordt geïnvesteerd in technologie. ‘We betalen we onszelf een salaris van 46.000 euro per jaar, het minimale bestuurderssalaris conform een norm van de Belastingdienst.’ 

Hij heeft vertrouwen in de toekomst, maar ook nu al is hij enorm trots. ‘Drie jaar geleden werd ik wakker met een idee en nu werken 25 talenten uit binnen en buitenland iedere dag kei hard om die droom waar te maken. Dit is het mooiste wat ik ooit gedaan heb.’

Lees hier het hele artikel

  Categories:
januari 31 01:00 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen