Oeso verwacht minder groei

De Oeso vindt dat de overheden actie moeten ondernemen om een nieuwe economische neergang te voorkomen. De noodzaak wordt des te groter omdat de ramingen opnieuw naar beneden zijn bijgesteld. Voor dit jaar is deze verlaagd van 2,2% naar 1,8% en voor volgend jaar van 2,3% naar 2,1% De eurozone ligt met een groei van 1,7% beneden het gemiddelde.

Veel heeft te maken met de ontwikkeling van de wereldhandel. De groei staat duidelijk onder druk: 2,1% dit jaar en volgend jaar 3,2%, in beide gevallen ongeveer 1,5 procentpunt lager. Dat werkt ook door in de raming voor Nederland, waarvoor de groeiraming voor volgend jaar is aangepast van 2,7% naar 2,1%. Dat de groeikrimp relatief groot uitpakt heeft te maken met een teleurstellende ontwikkeling van de investeringen.

De nieuwe groeiprognoses van de Oeso sluiten aan bij het model van Trading Economics op jaarbasis: een duidelijke verslechtering van de trend, zoals uit de grafiek blijkt. Als naar de langere termijn – zeg 5 jaar – wordt gekeken is het beeld een stuk positiever. In 2014 is de trend voor de eurozone dan uit het dal gekomen. Het is wel zo dat de huidige groei minder is dan de trend, maar dat is geen reden om in een paniekaanval de trend voor de lage termijn te negeren.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
juni 01 15:10 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen