Onbegrepen valutabeleid

De Chinese markten zijn dit jaar wel erg stroef gestart door de handel twee keer in vier dagen op te schorten. Markten wereldwijd reageerden hier negatief op. Simon Cox, strateeg bij BNY Mellon IM meent dat de onhandige interventies op de Chinese aandelenmarkt slecht samenvielen met een onbegrepen valutabeleid, net zoals in afgelopen augustus.

Onbegrepen valutabeleid

Internationale beleggers kunnen geen touw vastknopen aan het valutabeleid van Beijing. De ingrepen werden geïnterpreteerd als signalen dat het er met de Chinese economie nog slechter voor staat dan de rest van de wereld doorheeft.

Volgens Cox is dat een verkeerde interpretatie van de recente afwaardering van de munt. De Chinese economie is wel zwak, maar niet zwakker dan reeds bekend was. Net zoals de relief rally in oktober die volgde op de koersdalingen in augustus, kunnen markten zich ook nu weer herpakken.

Verdedigbaar

De valuta-ingrepen acht Cox verdedigbaar, omdat Beijing eigenlijk geen alternatief heeft. het voorkomen van een depreciatie van de yuan ten opzichte van een sterke US dollar door een renteverhoging of verkoop van de reserves, leidt tot krappere monetaire condities en daar wil Beijing niet aan beginnen omdat het ten koste gaat van het stimuleren van de vraag.

Een vrije val van de yuan beschadigt het vertrouwen nog meer, dan dat het de export helpt. Restte alleen een Chinese middenweg: een beetje depreciatie, wat valuta-interventies en enige kapitaalcontrole.

Het ontbreekt volgens Cox aan een anker voor de middellange termijn. Beleggers krijgen zo de ruimte om te denken dat Beijing stiekem een forse devaluatie wenst. Sterker nog, aangezien de Chinese statistieken weinig vertrouwen wekken, kunnen beleggers veronderstellen dat de Chinese economie er nog slechter voor staat dan gedacht en die devaluatie eigenlijk hard nodig heeft.

Kapitaaluitstroom

Aannames als deze leiden tot een grotere kapitaaluitstroom, waardoor de Chinese beleidsmakers nog zwaarder moeten interveniëren om de depreciatie binnen de perken te houden. Verwachtingsmanagement is een belangrijk deel van het macro-economische management en dat ziet Beijing helaas over het hoofd.

Al vertraagt de groei in China, dat betekent nog niet dat er geen aantrekkelijke beleggingskansen te vinden zijn, met name in de sectoren die structureel groeien. De hervormingsmaatregelen moeten zich uiteindelijk vertalen in een kwalitatieve groei, ook al ligt deze op een lager tempo, menen Caroline Keen en Sophia Whitbread, fondsbeheerders bij Newton.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 12 08:51 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen