Onzekerheid op senior managementnveau over details Mifid II

‘Veel bedrijven hebben recent de samenstelling van hun Mifid II projectteams aangepast. Hadden eerst de juristen een voortrekkersrol in het project, nu worden er nieuwe functies gecreëerd voor projectleiders om de implementatie aan te sturen. Er komen meer werkstromen met deelnemers uit de business en de juristen krijgen een rol op de achtergrond

Wat me vooral opvalt, is het ongemak dat wordt gevoeld op senior managementniveau met betrekking tot Mifid II. Iedereen heeft continue de zorg dat er iets over het hoofd wordt gezien. Dit ongemak wordt ook gevoed doordat er in Mifid II punten onduidelijk blijven.

Daardoor worden bedrijven gedwongen om eigen interpretatie te geven. Het aantal Level 3-richtlijnen en Q&A’s  van de de Europese toezichthouder Esma valt in dat opzicht best nog wel tegen. Dat kan in je voordeel zijn omdat je dan kunt vasthouden aan je eigen interpretatie. Maar het is ook in je nadeel als je je eigen oplossing aan het implementeren bent en er komt ineens een Esma Q&A uit met meer details.

Nederlandse wetgeving nog niet afgerond

De doorvertaling van Mifid II in de Nederlandse wetgeving is ook nog niet afgerond. De deadline voor de doorvertaling van Mifid II naar lokale regelgeving is voor alle lidstaten gesteld op 3 juli 2017.

In Nederland is er al voortgang gemaakt met de Wft. De Tweede Kamer heeft in december 2016 haar reactie gegeven op het nieuwe wetsvoorstel. Over het algemeen werd het voorstel akkoord bevonden maar op een aantal punten is er ook nog meer toelichting van Ministerie van Financiën nodig. 

Verplicht bijkantoor of niet

Bijvoorbeeld het voorstel van het Ministerie van Financiën om partijen uit landen buiten de EU verplicht een bijkantoor te laten openen, is niet direct positief ontvangen. Het is een punt waar Nederland duidelijk verder gaat dan Mifid II vraagt. De kosten van het openen van een bijkantoor zijn aanzienlijk. De Kamerleden vragen zich dan ook af wat andere EU-lidstaten doen op dit vlak. Het is afwachten wat hier nu definitief uitkomt. Blijft die eis van het bijkantoor nu staan of niet? 

Naast het verwerken van de opmerkingen van de kamer in de Wft, kunnen we binnenkort ook nog een voorstel van aanpassing van het Besluit gedrag financiële ondernemingen (BGfo) verwachten. In stukken op de site van AFM wordt gesproken over verwachtte publicatie van voorstel Bgfo in het eerste kwartaal van 2017.

Nederland blijft dus ruim binnen de gestelde deadline van 3 juli, maar het blijft hoogst ongemakkelijk voor de implementatie teams om 10 maanden voor implementatie van MIFID II nog steeds niet alle details te kennen. 

Aannames en interpretaties

De verwachting is dat de hoogste werkdruk voor de Mifid II-implementatie teams daardoor komt te liggen in de tweede helft van 2017. Alle teams die op deze planning vooruitlopen werken met aannames en interpretaties.

Het is voor hen te hopen dat ze aankomende maanden niet verrast worden door invulling van de Nederlandse wetgeving of Esma level 3-publicaties.

Want dé uitdaging van het moment is dat je niet weet op welke onderwerpen de Esma met richtlijnen en Q&A’s gaat komen en wanneer. Nu de Esme de poort heeft opengezet voor iedereen om vragen over Mifid II in te sturen wordt dit proces alleen maar meer onvoorspelbaar.’ 

Iris van de Looij is zelfstandig adviseur en interim-manager. Eerder werkte zij onder meer als global head of product development bij MeesPierson en achtereenvolgens als director investment solutions bij Theodoor Gilissen en group head of investment solutions bij KBL European Private Bankers.

Zij deelt op structurele basis met Fondsnieuws-lezers haar kennis op het gebied van productmanagement en Mifid. Wilt u meer bijdragen van onze FN Kennisexperts lezen, klik dan hier.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
februari 24 05:00 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen