Patrick Zweifel (Pictet): ‘Hogere invoerrechten leidt tot 2,5% lagere winsten’

Hoofdeconoom Patrick Zweifel en hoofdstrateeg Luca Paolini van vermogensbeheerder Pictet AM concluderen bovendien dat als een tarief van 10 procent op de Amerikaanse handel volledig zou worden doorberekend aan de consument, de wereldwijde inflatie zou stijgen met ongeveer 0,7 procentpunt. Hierdoor dalen bedrijfswinsten 2,5% en kunnen koerst/winstverhoudingen van wereldwijde aandelen tot 15% dalen.

Patrick Zweifel (Pictet): 'Hogere invoerrechten leidt tot 2,5% lagere winsten'

Washington en Beijing kunnen nog steeds een akkoord bereiken tijdens de G-20-bijeenkomst in juni. Volgt er geen akkoord, dan brengen de geplande tariefsverhogingen beide economieën schade toe. Zweifel en Paolini verwachten dat de bestaande handelsmaatregelen de groei van China met 0,5 procent zouden verminderen en die van de VS met ongeveer 0,2 procent.

Wall Street wordt van alle aandelenmarkten het hardst getroffen worden als de handelsvete verder escaleert, omdat de Amerikaanse aandelenmarkt de duurste markt is in het waarderingsmodel van Pictet AM. Bovendien is de samenstelling ervan gevoeliger voor economische ontwikkelingen; op basis van koers/winstverhouding in 2019 is de Amerikaanse aandelenmarkt 30% hoger gewaardeerd dan die in Europa, Japan en opkomende markten.

De impact van de handelsoorlog beperkt zich volgens Pictet AM niet tot de twee grootste economieën van de wereld. Door het open karakter van hun economieën zijn Singapore, Taiwan, Tsjechische Republiek en Ierland mogelijk gevoeliger dan China en de VS voor de gevolgen van het handelsconflict.

Het beeld dat uit de analyse naar voren komt, is volgens Zweifel en Paolini vergelijkbaar met hetgeen beleggers eerder hebben ervaren. de S&P 500 daalde met 10 procent in de drie maanden nadat de Amerikaanse president Richard Nixon halverwege 1971 een invoertarief van 10 procent had opgelegd.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
mei 15 12:50 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen