Paul Lambert (Insight): ECB moet euro steunen

Valuta leken weinig onder de indruk van de grote gebeurtenissen van 2016, met uitzondering van het Britse pond dat ten opzichte van de US dollar naar een 31-jarig dieptepunt zakte nadat de Britten voor een Brexit hadden gestemd. De ECB zal op korte termijn de euro moeten ondersteunen.

Het heeft ertoe geleid dat valutabeleggers ervan uitgaan dat in de komende maanden de beperkte volatiliteit aanhoudt. Maar Paul Lambert, Head of Currency bij Insight Investment een boutique van BNY Mellon heeft redenen om aan te nemen dat de volatiliteit juist toeneemt in 2017. De evidente problemen die zich bij aanvang van 2016 aandienden, zijn aan het begin van 2017 niet verdwenen.

Hoewel het lijkt alsof de wereldwijde groei aantrekt, waarschuwt Lambert dat de recente oplevingen waarschijnlijk grotendeels door seizoensinvloeden tot stand zijn gekomen. Er zijn voorzichtige signalen dat ook de inflatie oploopt. Als de reële groei stijgt, zou het risicovolle activa kunnen ondersteunen en de reële rente opdrijven, wat weer in grote lijnen positief is voor de US dollar. Een risico voor dit scenario zou volgens Lambert een sterkere opleving van de inflatie zijn dan verwacht, wat waarschijnlijk zou leiden tot minder soepel monetair beleid van de centrale banken. In beide gevallen kan de volatiliteit op de financiële markten toenemen.

Afremmen groei

Echter, naarmate de tijd verstrijkt, nadert het moment dat beleidsmakers moeten proberen de economische groei af te remmen opdat de arbeidsmarkt niet verder verkrapt. Het is een behoorlijke opgave om deze beleidswijziging precies goed op de rails te krijgen. Verkrapt de arbeidsmarkt te veel dan kan dit tot een groeivertraging leiden; verkrapt de arbeidsmarkt te weinig dan kan dit inflatie tot gevolg hebben, waardoor op termijn de teugels van het monetaire beleid weer worden aangehaald. In beide gevallen zal de volatiliteit op de valutamarkten waarschijnlijk toenemen.

ECB moet euro steunen

Naast volatiliteit is de grote vraag hoe een verschuiving van monetair beleid naar meer fiscaal beleid uitpakt. Het eurogebied lijkt te kunnen profiteren van een ruimer begrotingsbeleid om de economische groei aan te zwengelen. Echter, de politieke constructie van de eurozone en het behouden van een zeker evenwicht tussen de landen die de mogelijkheid hebben om een ruimhartiger begrotingsbeleid te voeren en de landen die niet die ruimte hebben maar wel een ruimer beleid moeten voeren, heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de ECB de euro in de nabije toekomst moet ondersteunen. In de VS en het VK daarentegen is de behoefte aan een verschuiving van monetair naar fiscaal beleid minder groot, maar politiek zou het beter uitkomen. Een dergelijke verschuiving pakt relatief gunstig uit voor de binnenlandse valuta.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
januari 05 11:45 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen