Pimco-scenario voor renteverhoging Fed

De langverwachte renteverhogingen van de Amerikaanse Fed zullen naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden in een zeer geleidelijk tempo en met een evenwichtsrente die laag blijft. Dat stelt Richard Clarida, strategisch adviseur bij Pimco en managing director van de vestiging New York.

Pimco-scenario voor renteverhoging Fed

“Een renteverhoging door de Fed in december wordt steeds waarschijnlijker”, schrijft Clarida in een web-artikel. “De Fed gaat daarbij uit van een zeer geleidelijk tempo van renteverhogingen en een evenwichtsrente (het renteniveau dat noch stimulerend, noch afremmend werkt) die laag blijft. Deze verwachting weerspiegelt de New Neutral-visie van Pimco uit 2014.”

Clarida analyseert ook het moment waarop de renteverhogingen in zouden gaan. “De Fed-vergaderingen worden om en om wel en niet gevolgd door een persconferentie. De markt gaat ervan uit dat de Fed alleen de rente verhoogt na een vergadering die gevolgd wordt door een persconferentie.”

Ruis in de data

Fed-voorzitter Janet Yellen geeft echter aan dat het bij elke vergadering kan gebeuren. Clarida: “Deze houding van ‘zoveel mogelijk opties openhouden’ heeft echter wel een prijs: markten kunnen volatieler worden, en gevoeliger voor ruis in de data.” Het stippendiagram van de Fed suggereert dat de Fed uitgaat van een beleidsrente van 3,5% in 2019.

Clarida is sceptisch over het idee van een risicovrij rendement (na inflatie) op cash de komende vijf jaar van 1,5%. “Zo’n rendement kunnen beleggers alleen realiseren door risico te aanvaarden op het gebied van duration, bedrijfsobligaties, aandelen en volatiliteit.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 24 15:33 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen