Regio-analyse: 'Trump is risico voor de langere termijn'

Het consumentenvertrouwen schoot omhoog na de overwinning van Trump in november. Met een economie die voor 70 procent leunt op consumentenbestedingen, is dat een goed teken voor de groei in 2017.

Ook het Amerikaanse MKB is blij dat ze niet langer zorgverzekeringen hoeven af te sluiten voor hun medewerkers, nu Trump een streep heeft getrokken door ‘Obamacare’.

Dit, in combinatie met de geplande investeringen in infrastructuur, de verlaging de winstbelasting en de repatriatie van in het buitenland gestalde winsten, zou de economische groei met gemak naar 3 procent, zo niet 3,5 procent kunnen tillen dit jaar, zegt Robert Wescott, oprichter en directeur van Keybridge Research.

‘Hierdoor zullen de dollar en Amerikaanse aandelen waarschijnlijk nog wel wat kunnen oplopen, ook al zijn aandelen al rijkelijk gewaardeerd.’

Reality tv

Voor de wat langere termijn is de voormalige adviseur van Bill Clinton zeer bezorgd. Dat heeft alles te maken met de man die Donald Trump is. Wescott schilderde hem tijdens een outlookevent van het fondshuis in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam dinsdag af als een ‘disrupter’, als een ‘extreem narcistisch persoon’ en als iemand die ‘denkt dat hij in een reality tv show zit’.

Het hangt ook af wat voor president hij wil zijn, zegt Wescott, die deel uitmaakt van de Global Asset Allocation Committee van Pioneer Investments. Zal zijn beleid klassiek conservatief zijn, zoals de markt nu inprijst, of toch vooral populistisch van aard? Dat is volgens Wescott op dit moment nog niet met grote zekerheid te zeggen.

Generals of Goldman Sachs

Gelet op zijn team van ‘Generals of Goldman Sachs and Gazillionairs’ (superrijke mensen), onder wie ‘slechterik’ Mike Flynn die tot nationaal veiligheidsadviseur is benoemd, en zijn tweets en toespraken, valt er wat zijn populistische agenda in elk geval nog ‘meer actie’ te verwachten.

Het meest vreest Wescott voor een handelsoorlog met China. Als goederen uit dat land opeens fors worden belast in de VS, zou China hard kunnen terugslaan. Bijvoorbeeld door de orders te annuleren voor Boeing, de vliegtuigbouwer die werk biedt aan ruim 150.000 Amerikanen. Voor Boeing is China de belangrijkste groeimarkt wereldwijd. 

Ook veel andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Apple en GM, halen een groot deel van hun omzet in China, soms tot wel meer dan 50 procent van hun totaal. Onderstaande overzicht is samengesteld door investors.com. 

Een handelsoorlog is een risico voor de economische groei, net als het massaal ‘deporteren’ van illegale immigranten, vervolgt Wescott. Nu gebeurde dit onder Obama al wel op kleine schaal, maar Trump heeft het over miljoenen mensen. ‘Neem Trumps woorden serieus, het worden er veel.’

Een derde risico vormt nepotisme, ofwel vriendjespolitiek. ‘Straks gaat Ford zijn fabriek niet bouwen in Virginia maar in Omaha omdat daar meer mensen gestemd hebben op Trump. Op dat pad zitten we inmiddels.’

Trump is dus ‘onconventioneel’ met mensen om zich heen die hem als een koning zullen vereren. Voor de langere termijn zal dat voor veel onzekerheid zorgen. Binnen zijn team, omdat Trump de reputatie heeft mensen snel te ontslaan, maar ook met de partij waarmee hij een ‘verstandshuwelijk’ heeft afgesloten.

Poetin

Zo zijn prominente republikeinen als John McCain woest op Rusland vanwege het vermeende hackingschandaal, terwijl Trump de banden met Poetin juist lijkt te willen aanhalen.

‘Dit is misschien nog wel het vreemdste verhaal dat werkelijk niemand begrijpt. Misschien is het persoonlijk, een “bromance”, omdat het een sterke leider is. Maar door de verkiezingen te manipuleren is Rusland echt een stap te ver gegaan. Voor mij was dit een oorlogsdaad.’

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 24 20:42 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen