Robeco: Sportzomer helpt beleggerssentiment niet

Het wil nog niet vlotten met de stemming onder Nederlandse beleggers, ondanks de sportzomer die nu in volle gang is. Dat blijkt uit de laatste kwartaalmeting van het Robeco Nationaal Beleggingspeil, een onderzoek waarbij het sentiment rondom sparen en beleggen periodiek in kaart wordt gebracht.

Robeco: Sportzomer helpt beleggerssentiment niet

Het Robeco Nationaal Beleggingspeil daalde. “Het tweede kwartaal viel tegen”, aldus Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. “Er is wel banengroei, maar te weinig loonstijging. Het eerdere optimisme is afgevlakt”.

Daarnaast heeft de economie natuurlijk wel een tikje gekregen van de verrassende Brexit-uitslag. “Dit kan grotere investeerders kopschuw maken, zeker als die denken: in Europa moeten we ook niet zijn”, stelt Cornelissen. “Verder zijn er nauwelijks beren op de weg, want de Verenigde Staten stelt renteverhogingen nog even uit en de ECB zal de rente eerder nog verder verlagen.”

Italië

Belangrijker vindt Cornelissen de situatie in Italië, de derde euro-economie. Daar is in oktober een referendum over grondwettelijke hervormingen en dat wordt volgens de hoofdeconoom een belangrijke test. Heeft de Brexit het gevreesde domino-effect of niet? In Spanje viel de uitslag van de verkiezingen mee en in Frankrijk, het zorgenkindje van de Eurozone, zat natuurlijk iedereen te wachten op een psychologische opsteker.

“Helaas voor de Fransen werd echter de EK-finale verloren van Portugal”, zegt Cornelissen. Met die opmerking verwijst hij naar het tweede deel van het onderzoek van Robeco. Vanwege de sportzomer, met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen als blikvangers, kregen de deelnemers niet vragen over het sentiment maar werden er ook vragen over actuele thema’s gesteld.

Sportevenementen

Gevraagd naar de economische effecten van het organiseren van een groot sportevenement als het EK of WK voetbal of de Olympische Spelen, reageerden de Nederlander positief. 4 op de 10 Nederlanders menen dat dit een positieve impuls is voor de economie. En als Nederlandse topsporters het goed doen, zou daar ook een positief effect van uitgaan op de vaderlandse economie, aldus de grootste groep Nederlanders.

Maar is die wens niet veeleer de vader van de gedachte? Cornelissen antwoordt resoluut: “Per saldo wordt niemand wijzer van dit soort evenementen. Kijk maar naar Zuid-Afrika, Griekenland en de Olympische Winterspelen in Sochi. Allemaal verliesgevende projecten, dus puur uit economisch oogpunt zeg ik: niet doen.”

Het Robeco Nationaal Beleggingspeil peilde ook wat Nederlanders doen met hun vermogen tijdens de vakantiemaanden. De meerderheid laat zijn portefeuille intact. Risico afbouwen voor de vakantie doen opvallend genoeg vooral jongeren. “Dat komt omdat die wellicht speculatiever beleggen. Het is geruststellend dat de meerderheid van de Nederlandse beleggers nog steeds een langetermijnperspectief heeft en zijn portefeuille met rust laat”, vindt Cornelissen.

Vakantie

Ook blijkt uit het onderzoek dat beleggingen zelden worden aangesproken om de vakantie (deels) mee te financieren. “We zijn een solide landje en we teren daarvoor niet in op ons vermogen voor de lange dag”, stelt Cornelissen tevreden vast.

Maar is beleggen dan meer een zomer- of wintersport? Volgens bijna de helft (46%) maakt dit geen verschil, 19% zegt dat er in de winter meer rendement wordt gehaald en 10% in de zomer. “In de zomer word je niet beloond voor het risico dat je loopt”, legt Cornelissen uit. “Weinig beleggers zijn zich bewust van deze vuistregel en misschien daarom zal de mythe dat er zomers meer rendement te behalen valt, nog wel even in stand blijven.”

Beleggen is echter wel degelijk, zo wijzen de statistieken volgens Robeco uit, een wintersport. “Wij nemen dit seizoenseffect daarom mee in onze modellen”, belsuit Cornelissen

Het bericht Robeco: Sportzomer helpt beleggerssentiment niet verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 20 11:15 2016 Print dit artikel