Rustig aan met de Chinese onshore obligatiemarkt

In februari 2016 gooide China de deuren naar zijn onshore obligatiemarkt open en kregen buitenlandse investeerders de kans om die nieuwe markt uitgebreid te verkennen. Nu is deze obligatiemarkt uitgegroeid tot de op twee na grootste ter wereld, na de Verenigde Staten en Japan. Voor globale investeerders is dit volgens Tracy Chen, portfoliomanager en hoofd Gestructureerd Krediet bij Brandywine Global (een dochteronderneming van Legg Mason), een niet te missen kans.

Rustig aan met de Chinese onshore obligatiemarktWaarom is dit zo belangrijk voor investeerders?
“Als we de omvang van de Chinese obligatiemarkt uitdrukken in percentage van het bbp en dit internationaal vergelijken, is ze een van de belangrijkste obligatiemarkten. De obligatiemarkt van China is goed voor 73% van het bbp, wat in schril contrast staat met die van Japan (336% van het bbp). Dit verschil toont aan dat de Chinese obligatiemarkt een enorm groeipotentieel heeft. De beleidsmakers zijn bijzonder vastberaden om directe financiering te ontwikkelen als vervanging voor het ondoorzichtige schaduwbankieren.”

“China is nog steeds mager vertegenwoordigd in internationale obligatieportfolio’s, maar belangrijke obligatie-indices, zoals de J.P. Morgan GBI Emerging Market Global Diversified Index, de Bloomberg Barclays Emerging Markets Local Currency Government Index, de Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, de Citigroup Emerging Markets GBI Index en de Citigroup World Government Bond Index zijn volop bezig de markt te herzien om China op te nemen. Die opname kan tegen 2018 rond zijn. Dat zou voor forse instromen zorgen op de onshore obligatiemarkt van China, wat de kredietwaardigheid en liquiditeit alleen maar bevordert.”

Heeft u nog tips?
“De Chinese staatsobligaties hebben niet alleen gunstige risico/returnprofielen en kwalitatieve trends, maar ze vertonen ook weinig correlatie met andere belangrijke ontwikkelde markten. Dat kan een diversificatievoordeel opleveren voor het portfolio van investeerders.”

“China spoort het gebruik van zijn munt in de internationale handel en financiën aan, om zo de yuan te positioneren als mondiale reservevaluta. Intussen is de yuan uitgegroeid tot de op een na grootste munt in de wereldhandel en de op vier na meest gebruikte betalingsvaluta ter wereld. Er wordt verwacht dat de opname en het gewicht van zo’n 11% in de Special Drawing Rights-mandje van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het gemakkelijker zullen maken om de munt meer te gebruiken en de vraag zullen opdrijven naar onshore overheidsschuld en ondernemingskrediet.”

“Bedrijfsobligaties zijn de snelst groeiende sector op de Chinese obligatiemarkt. Als we de groeiende bedrijfsobligatiesector in perspectief bekijken, maakt obligatiefinanciering nog steeds niet meer dan 12% uit van de Chinese ondernemingsschuld. Een grote en diepe obligatiemarkt die het risico nauwkeurig inschat, kan het Chinese financiële systeem helpen om minder afhankelijk te worden van banken en tegelijk transparanter en efficiënter te worden.”

“De Chinese onshore obligatiemarkt is niet voor doetjes. Het is even cruciaal om het overheidsbeleid in de gaten te houden als om fundamentele analyses te maken. Maar met de vereiste leercurve in het achterhoofd profiteren de investeerders die zich als eersten op deze markt wagen, zo goed als zeker van pioniersvoordelen.”

De kansen die China biedt, noemt u erg aantrekkelijk. Met welke risico’s moeten investeerders rekening houden?
“1. Angst voor een harde landing. We denken dat het op korte termijn erg onwaarschijnlijk is dat de Chinese economie door de schuldenlast of door een mogelijke kredietinstorting in de problemen zou komen.”

“2. Angst voor devaluatie en wispelturigheid van de yuan. Ondanks de recente devaluatietrend en stijgende wispelturigheid door een grotere trading band is de yuan nog steeds een van de meest stabiele valuta met een lage bèta.”

“3. Angst voor een gebrek aan marktinfrastructuur. Wij vinden dat de beleidsmakers betere methodes voor risicomanagement moeten toepassen op de obligatiemarkt.”

“4. Angst voor een gebrek aan transparante en betrouwbare gegevens. Nu er steeds meer buitenlandse investeerders geïnteresseerd zijn in de Chinese markt zien we hier heel wat vooruitgang op een groot aantal vlakken.”

“5. Angst om geen prijs te kunnen plakken op het faillissementrisico. China heeft enkele staatsbedrijven toegelaten om failliet te gaan en de markt leert geleidelijk aan hoe dit risico moet worden ingeschat.”

“6. Angst voor afwijkende kwaliteitscijfers. Nu Chinese beleidsmakers de aanname van impliciete garantie ter discussie stellen en meer bedrijven toelaten om failliet te gaan, wordt het afhandelen van zulke faillissementen meer gestandaardiseerd.”

Het bericht Rustig aan met de Chinese onshore obligatiemarkt verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 03 10:41 2017 Print dit artikel