Schrik niet: Rente VS gaat van 2,8% naar 4,0%

Het charttechnische plaatje voor 10-jarige Amerikaanse bonds (2,83%) is verre van gunstig, zelfs verontrustend.

De beurscorrectie die vorige week is ingezet viel samen met een definitieve doorbraak van de weerstand van 2,70%. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een stijging van het rendement naar – schrik niet – 4,0%, zijnde de weerstand op basis van een correctie van twee derde van de daling die in 2007 is ingezet en tot twee keer toe (2012 en 2016) heeft geleid tot een daling naar 1,4%.

Een stijging van het rendement naar 4% heeft grote consequenties voor de waardering van aandelen. Heel simpel gesteld: alle aandelen die een koers/winstverhouding hebben van 25 of meer (100 gedeeld door 4%) moeten op z’n minst worden afgedekt met het schrijven van gedekte calls. Aandelen met een k/w van 25 die geen yield hebben moeten worden verkocht als enige twijfels bestaan over de groeipotentie van de onderneming.

Let wel, we leven in een periode van relatief hoge economische groei. De kans op economische tegenvallers neemt daardoor toe. Als die signalen duidelijk doorklinken, zal de kritiek op de centrale banken aanzwellen. Ze hebben te lang gewacht met een monetaire verkrapping door de rente te verhogen waarmee het monetaire wisselgeld is verspeeld om de economie op de momenten dat het nodig is van een impuls te voor zien.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 13 13:25 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen