Schroders’ Keith Wade: De belangrijkste thema’s voor 2016

Schroders’ hoofdeconoom, Keith Wade, Azad Zangana, Europees econoom, en Craig Botham, econoom opkomende markten, trekken lessen uit 2015 en blikken vooruit op wat 2016 kan gaan brengen in hun eerste Economic and Strategy Viewpoint van dit jaar. 2015 was een zwak jaar voor risicovolle assets. Het jaar zal waarschijnlijk herinnerd worden als een jaar met matige prestaties op de markten en met centrale bankiers die veel onzekerheid veroorzaakten.

Belangrijkste lessen uit 2015

  • Olieproducenten hebben meer weerstandsvermogen dan werd gevreesd. Olieprijzen kunnen nog heel lang laag blijven.
  • Griekenland kan wel dreigen, maar een exit zit er niet in. De Griekse regering koos eieren voor haar geld toen een Grexit dreigde.
  • De geruchten over Chinese markthervormingen zijn schromelijk overdreven. 2015 was het jaar van de extreme marktinterventies. De claim dat er in China meer liberalisering komt wordt tegengesproken door de daden.
  • Zelfs Super Mario (Draghi) heeft zijn beperkingen. Aan het begin van het jaar lanceerde Draghi een groots opkoopprogramma, maar aan het eind van het jaar maakte hij de verwachtingen niet waar.
  • Amerikaanse rente kan stijgen zonder apocalyptische gevolgen op de markten. Dankzij heldere communicatie kon de Fed de rente verhogen zonder een schokgolf door de markten te zenden.

Wat zijn de thema’s die in 2016 een belangrijke rol spelen?

  • De de-synchronisatie houdt aan. Er vindt verkrapping plaats in de VS en monetaire verruiming elders in de wereld.
  • Opkomende markten blijven worstelen. Een sterke US dollar en aanhoudende zwakte in China blijven druk uitoefenen op de grondstoffenprijzen en de opkomende economieën. Beleggers zullen zich ook laten afschrikken door neerwaartse bijstellingen en toenemende wanbetalingen.
  • China wordt meegetrokken in de valuta-oorlog. Mogelijk is dit al aan de gang. Een geleidelijke devaluatie van de renminbi zorgt voor deflatoire druk in het Westen.
  • Kloof tussen dienstensector en maakindustrie. In de huidige economische omstandigheden van wereldwijd gedesynchroniseerde activiteit, lage olieprijzen en een sterke US dollar blijven inflatie en de rentetarieven binnen de perken. Binnenlandse dienstensectoren kunnen hiervan profiteren.
  • Politieke onzekerheid. 2016 is het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS en het referendum in het VK over het lidmaatschap van de EU. Dit brengt onzekerheid met zich mee waardoor bedrijven en huishoudens hun hand op de knip houden tot de onzekerheid voorbij is en er duidelijkheid is. Een tijdelijke groeiverzwakking is het gevolg, maar indien een Brexit zich aandient of Trump president van de VS wordt, staan we nog maar aan het begin van nog veel meer onzekerheid.
Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 05 09:02 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen