Schroders: Waarom negatieve rentes niet werken

Spaarders en beleggers hebben economische groei nodig. Het is goed voor bedrijfswinsten die terugvloeien naar beleggers en het draagt bij aan het stabiel houden van de rente voor spaarders. Hierdoor voelen mensen zich rijker, waardoor een zichzelf herhalende cyclus begint. 

Centrale banken halen alles uit de kast om terug te keren naar de economische groei van voor de financiële crisis, aldus het Britse fondshuis. Velen hebben de rentes verlaagd, in sommige gevallen tot onder nul. 

Maar werkt het? De eerste grafiek toont de ontwikkeling van het bruto nationaal product (in dollars) per hoofd van de bevolking van zes landen die zijn overgegaan op negatieve rentes.

Alleen de Zwitserse economie per hoofd van de bevolking is groter dan voor de financiële crisis. Maar ook hier kromp de economie in het jaar nadat het negatieve rentes omarmde.  

Impact op de markten

De lage of negatieve centrale banksrentes hebben hun weerslag gehad op de marktkapitaalrentes. Ruim een derde van de wereldwijde staatsobligatiemarkt kent een negatieve effectieve rente, terwijl de yield op ongeveer drie kwart van de obligaties minder dan 1 procent bedraagt.  

Dit zou de vraag naar aandelen moeten aanjagen, maar zo simpel ligt dat volgens het fondshuis niet. 

Onderstaande grafiek toont de performance van de MSCI Europe sinds de ECB in juni 2014 op negatieve rentes overstapte. De brede Europese aandelenmarkt is na de aanvankelijke opleving weinig opgeschoten, terwijl defensieve aandelen het duidelijk beter hebben gedaan dan cyclische.  

Waarom? Mogelijk denken beleggers dat centrale banken geen munitie meer hebben om de groei aan te jagen. Of ze geloven niet in de rally, maar moeten toch iets kopen, en defensieve aandelen met gezonde en ogenschijnlijk stabiele dividenden, zijn dan de veiligste keuze. Ze zien in elk geval geen economische groei die zich vertaalt in betere winstcijfers wat de keuze voor cyclische aandelen rechtvaardigt. 

Als gevolg daarvan zijn de kosten voor ‘veiligheid’ stijgende, aldus Schroders. In sommige delen van de markt ontstaan mogelijk bubbels. 

Wat nog wel?

In het huidige klimaat blijven er echter kansen voor beleggers. In onderstaande grafiek de verwachtingen van het Schroders Economics Team voor de komende zeven jaar. 

Blijft de groei, inflatie en rente laag, dan geldt datzelfde voor staatsobligaties en cash. De aandelenmarkten lijken een betere bestemming, het VK daargelaten. 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 22 16:54 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen