Sectoranalyse: Koersherstel in Latijns-Amerika

De MSCI Latin America index stond eind maart op een winst van 15 procent en torent daarmee hoog uit boven de plus van 4 procent voor de bredere MSCI Emeriging Markets index.

Vorig jaar waren de rollen omgekeerd. De index voor Latijns-Amerika verloor toen ruim 23 procent, terwijl de brede index voor opkomende markten dik 5 procent inleverde. 

Brazilië boven

Braziliaanse beurs is year-to-date een van de best presterende wereldwijd. De index staat YTD 13,2 procent hoger. Binnen Latijns-Amerika doet alleen Colombia het iets beter met een plus van 13,8 procent. 

Voor Mexico, naar kapitalisatie gemeten na Brazilië de voornaamste aandelenmarkt in de regio, was de winst van 5,1 procent iets bescheidener. De beurs was hiervoor dan ook minder gezakt. 

Vooral de vertraging in China – de grootste handelspartner van Brazilië – en de daling van de grondstoffenprijzen – met name olie – haalden beurzen op het continent in 2015 onderuit. Voor Brazilië kwam de klap nog harder aan omdat het land volgens waarnemers had nagelaten in goede tijden orde op zaken te stellen. 

Druk op Rousseff

In een recent stuk in Fondsnieuws-magazine, wijzen fondsmanagers op decennia van onderinvesteringen en politieke onmacht in het land. Het achterblijven van de productiviteit drukte de Braziliaanse reaal.

Het land ging afgelopen jaren door de diepste recessie in decennia. Mede door de economische malaise is de druk op president Dilma Rousseff toegenomen. Rousseff wordt daarbij beticht van belastingontduiking en gesjoemel met overheidsgeld.

Enkele weken geleden trokken demonstraties waarbij haar aftreden werd geëist ruim twee miljoen Brazilianen. De kans lijkt daarmee toe te nemen dat ze haar huidige termijn, die nog twee jaar zou duren, niet zal uitzitten. 

Koopjesjagers

Intussen zien Braziliaanse bedrijven er spotgoedkoop uit. De beurs verloor gemeten in dollars in enkele jaren 80 procent van zijn waarde. De gedaalde reaal maakt daarbij dat exportbedrijven ten opzichte van hun internationale concurrenten zeer lage kosten hebben. 

Mexico is afhankelijker van de Verenigde Staten. De angst dat de economie hier in recessie raakt, is wat naar de achtergrond geraakt. De centrale bank heeft renteverhogingen naar achter geschoven. Intussen lijken de industriële productie en inflatie uit te bodemen. 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 06 11:17 2016 Print dit artikel