SLI: ECB gaat aankoopprogramma verlengen

Dat verwacht econoom Stephanie Kelly bij Standard Life Investments.

Inflatie in de eurozone is vrijwel afwezig geweest in de afgelopen twee jaar. Soms daalden de prijzen op jaarbasis zelfs. Afgelopen oktober stegen de consumentenprijzen 0,5 procent op jaarbasis, de grootste stijging sinds april 2014. Deze week worden de inflatiecijfers van november gepubliceerd maar volgens Kelly hoeven geen opwaartse verrassingen verwacht te worden. 

Kelly verwacht een gemiddelde nominale inflatie van 1,2 procent in 2017. Dat is een behoorlijke stijging vergeleken met de 0,2 procent inflatie van 2016, maar nog altijd is het cijfer ver onder de doelstelling van de ECB van bijna 2 procent. Waarom?

Normaal gesproken ontstaat er opwaartse druk op lonen, arbeidskosten en uiteindelijk de consumentenprijzen als de reservecapaciteit op de arbeidsmarkt verdwijnt, zegt Kelly. De arbeidsmarkt is behoorlijk hersteld de afgelopen jaren; de werkloosheid is gedaald van 12,1 procent in 2013 naar 10 procent in 2016, het laagste punt van de afgelopen 5 jaar.

‘De Oeso schat dat de evenwichtswerkloosheid in de eurozone 9,4 procent bedroeg in 2015. Met andere woorden, de reservecapaciteit daalt, maar hij moet nog verder dalen. Aan de andere kant is de evenwichtswerkloosheid moeilijk in te schatten.’

En zelfs als de evenwichtswerkloosheid wordt bereikt, zal het nog wel even duren voordat dit zich vertaalt in toenemende lonen en stijgende inflatie. Daarom verwacht Kelly dat de ECB het opkoopprogramma zal verlengen tot na maart 2017.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
november 30 11:01 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen