Sparen of beleggen: het is geen keuze

Er wordt wel eens gesteld dat sparen een vorm van beleggen is. Maar, is dat wel juist? Of is het zo dat sparen het uitstellen is van consumptie en beleggen een zoektocht naar rendement? Sparen is risico’s uitsluiten en beleggen is omgaan met risico’s. We vroegen het aan Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer.

Sparen of beleggen: het is geen keuze

“In asset allocatie termen zijn liquiditeiten een beleggingscategorie, net als aandelen, obligaties en vastgoed. Tegen de huidige rente is het inderdaad uitgestelde consumptie, maar toen de rente nog veel hoger was, was het een serieus alternatief voor aandelen en obligaties. Bovendien is beleggen in aandelen natuurlijk ook uitgestelde consumptie. Het verschil met sparen is denk ik vooral de horizon. Met sparen is de horizon veel korter. Bij de huidige rentestand is sparen voor velen inderdaad vooral een middel om risico’s te
vermijden en geen serieuze optie op rendement. Want zelfs na tien jaar ben je nog niets verder.”

Uit onderzoek van MSCI, een samensteller van indices, blijkt dat de gemiddelde koersstijging van Nederlandse aandelen 8% heeft gerendeerd vanaf 1996. Wat zijn jouw rendementsverwachtingen voor de toekomst? “Inclusief herbelegde dividenden heeft de AEX sinds zijn ontstaan in januari 1983 zelfs ruim 10% per jaar gerendeerd. Exclusief herbelegde dividenden overigens 6,85% gemiddeld per jaar. Voor de toekomst moeten we waarschijnlijk met lagere rendementen gaan rekenen. De huidige tienjaarsrente bedraagt, afgerond, ongeveer 1%. De lange termijn inflatieverwachting komt niet aan 2%. De risicopremie op aandelen bedraagt historisch gezien 2 à 4%. De economische groeiverwachting is ook beperkt met 1 à hooguit 2%. In het meest pessimistische scenario bedraagt het te verwachten rendement dan 5 à 6%.”

Hoe moet je gaan beleggen als jonge spaarder, als iemand die zijn pensioengat wil dichten of als zzp’er? “Dertig jaar sparen tegen 1% per jaar gaat niet bijdragen aan een leuk pensioen. Sterker, de kosten van levensonderhoud stijgen waarschijnlijk harder. Feitelijk ga je erop achteruit. Wil iemand een leuke oude dag bij elkaar sparen, dan moet er met een deel belegd worden. Er is volgens mij ook geen pensioenfonds te vinden dat niet minimaal een deel in aandelen en vastgoed belegt. Dus veel keus is er niet.”

Je bent zelf vermogensbeheerder. Welke rol is voor jou weggelegd met de komst van de robotadviseur? Of is dat slechts een commerciële hype omdat er geen pasklaar antwoord is voor een goed beleggingsresultaat? “Volledige robotadvisering lijkt mij abracadabra. Wel is een situatie denkbaar waarin beide (robotadvisering en ouderwetse advisering) naast elkaar kunnen bestaan. Al was het maar omdat mensen graag hun situatie bespreken met mensen, omdat situaties veranderen en er vervolgens adequaat op die nieuwe situaties moet worden geanticipeerd. Beleggingsfondsen (hedgefondsen) die volledig geautomatiseerd handelen, hebben aangetoond dat er maar moeizaam gereageerd kan worden op veranderende of onverwachte marktsituaties.”

De algemene verwachting is dat de rente nog vele jaren laag zal blijven. Je zult wel iets moeten doen. Bij deze lage rente is het rendement op de jackpot van de Staatsloterij nog onvoldoende om rijk van te leven. Maar, wat moet je doen? “Rentenieren wordt er niet leuker op. Alleen een belegging in risicodragende waarden (aandelen en vastgoed) kan qua dividend en huur voldoende opleveren om ervan te kunnen leven. Daarnaast doet hij of zij er voor risicospreiding verstandig aan ook te sparen. Bijna-vermogenden staan voor de keus: of langer doorwerken of een minder ambitieuze levens stijl of bereid zijn af en toe stevige schommelingen te accepteren in de portefeuille. Het is een afweging die ieder voor zich moet maken.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 21 10:14 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen