Stagflatie door handelsoorlog (Achmea)

De Nederlandse economie is beduidend sterker afhankelijk van de export dan andere landen. Uit een onderzoek van Achmea blijkt dat het aandeel van de Nederlandse export in het bnp is gestegen tot 82,4% in 2016 van 43,5% in 1970. Dat is een ongezonde situatie, evenals de magere 11,9% voor de VS en 12,5 voor Brazilië.

Hierdoor kunnen deze twee Amerikaanse landen in feite onvoldoende profiteren van de aanjager van de wereldeconomie, wat export is met een aandeel van 28,5% in de wereldeconomie. De VS, Brazilië, Japan, India en China hebben met elkaar gemeen dat hun afhankelijkheid van de wereldhandel minder groot is dan het gemiddelde, waardoor deze landen wel eens minder kwetsbaar kunnen zijn als in de handelsoorlog met scherp wordt geschoten. Dat kan niet worden gezegd van Frankrijk, Zuid-Korea, de eurozone, Duitsland en Nederland.

Stagflatie door handelsoorlog (Achmea)

De Visie van Achmea Investment Management

Een grote handelsoorlog heeft waarschijnlijk de kenmerken van een stagflatieschok op de financiële markten. Globalisering en vrijhandel waren de afgelopen decennia een positieve kracht op de financiële markten. Het verhoogde de winstmarges van het bedrijfsleven, het zorgde voor een lagere en stabielere inflatie en het resulteerde in lagere risicopremies. Dit betekende dat zowel staatsobligaties, kredietobligaties als aandelen positief reageerden op globalisering. Deze positieve effecten worden door een handelsoorlog gedeeltelijk teruggedraaid. Aandelen worden waarschijnlijk het hardste geraakt. De effecten op de obligatiemarkten zijn minder eenduidig. Dit hangt onder meer af van de effecten op de inflatieverwachtingen en het vluchtgedrag van beleggers. Grondstoffen zijn niet per se een goede bescherming tegen inflatie in dit stagflatiescenario. Door de economische groeivertraging zal de vraag naar grondstoffen dalen. Inflatie-gerelateerde obligaties lijken daarom in dit scenario een betere bescherming te bieden tegen een oplopende inflatie. Bij de valuta zal veel afhangen van de reactie van de centrale banken. Het is onduidelijk wat het effect is op de euro en de Amerikaanse dollar. Traditioneel wordt de Amerikaanse dollar in tijden van stress sterker. Dat is in dit scenario nog maar de vraag. Zo zit China op ruim 1.200 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Het verkopen van deze reserves kan de Amerikaanse rente omhoog jagen en de Amerikaanse dollar onder neerwaartse druk zetten. Dit is echter een nucleaire optie omdat het ook China raakt. Het ligt voor de hand dat de valuta’s van de opkomende landen het hardst worden geraakt bij een handelsoorlog. Inspelen op het risico van een handelsoorlog is niet eenvoudig, vanwege alle directe en indirecte effecten en de onvoorspelbaarheid over de afloop. Geografische spreiding en diversificatie over uiteenlopende risicofactoren is noodzakelijk om met deze onzekerheid om te gaan. Maar misschien is niets doen wel de beste optie.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 07 08:35 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen