Stijging korte rente biedt kansen

  

Stijging korte rente biedt kansen  

Eric Poelmann

 
De korte rente in Amerika is het afgelopen jaar flink gestegen. Absoluut is die rente nog altijd laag met een stand tussen de 1% en 1,25%, maar gemeten aan de bijna 0% van een jaar geleden is er sprake van een flinke stijging. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de Fed de rente in juli ongemoeid heeft gelaten, nadat we in maart en juni een stijging hebben gezien. Voor beleggers, die op inkomen uit zijn, is de stijging van de rente goed voelbaar als zij belegd hebben in closed end funds (CEF’s). Deze fondsen hebben een notering op de beurs en werken met een vastgelegd aantal aandelen. Maar ze kunnen wel geld lenen om op die manier meer winst te maken en een hoger dividend uit te keren. Dat geld lenen wordt duurder als de rente stijgt en daarmee gaan de kosten van de CEF’s omhoog. Ik zie de rente voor het eind van het jaar nog één keer stijgen en dat leidt tot een waardering van de CEF’s die lager is dan de intrinsieke waarde ofwel de net asset value (NAV). Een lagere waardering noemen we een discount. En de verwachting dat de rente nog wat verder zal stijgen, leidt tot een grotere discount ten opzichte van de NAV.

Ontwikkeling net asset value
Nu is de NAV zelf ook van belang. Heeft de NAV een voortdurende dalende trend, dan is dat een indicatie dat een CEF niet alleen uitkeert vanuit zijn rente en dividendinkomsten en eventuele winsten uit verkopen van effecten, maar ook vanuit zijn bezittingen. En dat laatste noem ik een sigaar uit eigen doos. Het fonds geeft de indruk een mooi dividend uit te keren, maar geeft in feite bij de dividenduitkering een deel van de bezittingen weg. Het is zaak als belegger daar goed op te letten. Anders ziet u de waarde van uw fonds geleidelijk dalen zonder er rekening mee te houden. Een studie van wat een fonds heeft meegemaakt, kan u als belegger vaak op weg helpen. Het verleden geeft geen garantie voor de toekomst, maar toch. Als u een studie van het verleden maakt, kunt u vaak iets afleiden over hoe de toekomst van een fonds eruit kan zien in goede en slechte tijden. Maar dat geldt natuurlijk alleen als er binnen het management van het fonds niet al te veel gewijzigd is.

Hoge rente is meer kosten
Deze continuïteit is dus van groot belang. Daarom vind ik een fonds als Flaherty & Cumrine Preferred Securities Income Fund (NYSE: FFC) een aantrekkelijke belegging. Flaherty & Cumrine is sinds 1983 gespecialiseerd in preferente aandelen. En met deze ervaring in een niche van de beurs is de onderneming een ervaren speler. Flaherty heeft nu vijf fondsen voor beleggers, hoofdzakelijk met preferente aandelen. In meer dan 30 jaar heeft de onderneming heel wat meegemaakt op de beurs. Ook met hoge en lage rente. En de ervaring met een stijgende rente komt nu van pas. En één van de fondsen van Flaherty is nu min of meer een koopje. En de oorzaak is simpel. Dat fonds heeft minder inkomen om aan dividend uit te geven. Oorzaak zijn de hogere kosten voor geleende aandelen. Het hoge dividend werd daarmee aangetast.

Discount op NAV
En er is nog een factor dat de winst van het fonds heeft aangetast: de kleiner wordende credit spread. De korte rente stijgt (die voor de financiering) terwijl de lange rente daalt (die voor de inkomsten). En dus zakt het rendement voor de preferente aandelen, omdat die meer voor de langere termijn worden uitgegeven. Het fonds was vorige maand genoodzaakt zijn dividend met 7% te verlagen. En daarmee zakte ook de koers van het aandeel met bijna 10%. Het nieuwe dividend van het aandeel is nu 11,9 cent per maand, ofwel $1,428 per jaar. Daarmee komt het dividendrendement uit op 6,9% per jaar. Een aantrekkelijk rendement, maar met de koersdaling was er in plaats van een premie op de NAV van 8,4% ineens sprake van een discount van 0,14%. En daarmee is het risico voor de belegger ineens een stuk kleiner geworden. 
  

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

De auteur heeft een positie in Flaherty & Cumrine Preferred securities Income Fund.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde. 
 
   

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
augustus 14 22:23 2017 Print dit artikel