Studie: Belegger juist slechter af met ETF's

Volgens een nieuw onderzoek zouden ze waarschijnlijk meer rendement hebben behaald als ETF’s nooit hadden bestaan.

Dat is een opmerkelijk conclusie gezien de groei van deze productcategorie sinds de lancering van de eerste ETF in 1993, de SPDR S&P 500 Trust. 

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 6600 beursgenoteerde trackers met in totaal 3,5 biljoen dollar onder beheer, blijkt uit cijfers van ETFGI.

Uit de nieuwe studie ‘Abusing ETF’s’ blijkt dat beleggers in ETF’s gemiddeld genomen minder rendement hebben behaald dan beleggers die ETF’s vermeden. 

De auteurs zijn Utpal Bhattacharya van de universiteit van Hong Kong en drie hoogleraren van drie Duitse universiteiten: Benjamin Loos, Steffen Meyer en Andreas Hackenthal.

De studie zal binnenkort worden gepubliceerd in de Review of Finance, aldus USA Today. 

Om aan te tonen dat ETF’s de oorzaak van de lagere rendementen waren, werden de transacties geanalyseerd die bijna 8000 klanten van een Duitse online broker in de afgelopen vijf jaar hebben verricht. Vanaf het eerste moment dat klanten in ETF’s gingen beleggen, daalde het gemiddelde rendement.

Wat dit negatieve effect van beleggen in ETF’s veroorzaakt? Volgens Bhattacharya spelen ETF’s ‘zelfvernietigend’ gedrag in hand, zoals het timen van de markt op korte termijn (speculeren) en het beleggen in nichemarkten in plaats van de brede markt. 

ETF’s zijn net als aandelen zonder restricties doorlopend verhandelbaar. Voor de introductie van ETF’s waren beleggers die in een gespreide portefeuille wilden beleggen aangewezen op beleggingsfondsen die hooguit een keer per dag verhandelbaar waren.

De conclusie in het rapport sluit volgens USA Today aan bij de prestaties van ETF-portefeuilles van Amerikaanse ‘investment advisors’ die worden bijgehouden door Hulbert Financial Digest. 

Meer dan een dozijn van deze adviseurs zou de afgelopen jaren dergelijke portefeuilles hebben gecreëerd, in aanvulling op hun gewone modelportefeuilles. Die ETF-portefeuilles zouden op jaarbasis gemiddeld 2,8 procentpunten achterblijven bij de portefeuilles waar geen ETF’s in zitten.   

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 02 11:03 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen