Suresh Hegde (NNIP): ‘Kleinere spreads illiquide beleggingen’

Beleggers die op zoek zijn naar extra rendement via illiquide beleggingen zien zich geconfronteerd met steeds drukkere markten. De grote vraag zet de spreads behoorlijk onder druk.

Daardoor is het moeilijker om een acceptabele compensatie voor deze extra illiquiditeit te verkrijgen, vooral gezien de aankomende omslag in de kredietcyclus. Daar komt bij dat de kosten van liquiditeit op de markten voor gewone obligaties stijgen – liquiditeit die later vaak maar schijn blijkt. Volgens NN Investment Partners (NN IP) zijn er echter nog steeds markten met voldoende diepte beschikbaar die robuuste en consistente illiquiditeitsspreads bieden, zonder nieuwe risico’s toe te voegen.

Een van de onbedoelde gevolgen van de recente financiële regelgeving is wellicht een verslechtering van de marktliquiditeit bij een toenemende schuldenlast, maar ook neerwaartse druk op de compensatie voor illiquiditeit op de private markten door illiquiditeit op zichzelf tot een aantrekkelijke risicopremie te maken. Dit heeft geleid tot een sterke vraag naar leningen, waardoor de spreads van deze minder liquide, meer complexe categorieën bij emissie steeds dichter bij die van liquide leningen komen te liggen.

Suresh Hegde, Head of Investment Solutions bij NN Investment Partners:“Beleggers die ooit voor illiquide activa kozen omdat ze te veel betaalden voor de ‘schijnliquiditeit’ op gestandaardiseerde markten, hebben nu steeds vaker te maken met een te lage compensatie voor de daadwerkelijke illiquiditeit op de private markten.”

De spreads lopen echter niet overal terug. Sommige private markten bieden nog steeds een relatief stabiele compensatie voor illiquiditeit, zelfs na een enorme toestroom van beleggers die op zoek zijn naar yield. Voor diegenen die met nieuwe allocaties willen profiteren van illiquiditeit is het van groot belang om inzicht te hebben in de onderliggende vormen van complexiteit die de illiquiditeit in een markt veroorzaken.

Handels- en exportfinanciering zijn goede voorbeelden van markten waarin deze complexiteit a) beheersbaar is, en b) een grotere kans heeft om te blijven bestaan. Essentieel is dat de fundamentele kredietrisico’s dezelfde zijn als die bij gewone bedrijfs- en staatsobligaties. De extra spreadcompensatie versus liquide obligaties heeft alleen te maken met structurele en operationele complexiteit, niet met verborgen of esoterisch marktrisico.

“Deze activa bieden een aantrekkelijke en substantiële kans voor beleggers die hun rendement willen vergroten door gebruik te maken van de operationele complexiteit bij beleggingen met een laag kredietrisico, waarbij ze ook kunnen profiteren van zeer lage kapitaalkosten.”

De beleggingen hebben tevens een langere looptijd en een AAA-rating (zoals bij door de overheid gegarandeerde exportfinanciering), of zoals bij handelsfinanciering een BBB/BB-rating en een zeer korte looptijd van minder dan 180 dagen. Dit biedt een behoudende positionering in een omslaande markt. Gegarandeerde exportleningen kunnen een defensief en beter renderend alternatief voor staatsobligaties of investment-grade bedrijfsobligaties zijn, kortlopende handelsleningen een kapitaalefficiënt of zelfs beter renderend alternatief voor cashposities.

“Dankzij zowel de omvang als de aard van de markten, is ook het risico van standaardisatie kleiner en dus is de compensatie voor illiquiditeit stabieler. Wel zijn de operationele aspecten soms lastig, dus samenwerking met tegenpartijen met langdurige ervaring en een gespecialiseerde infrastructuur is essentieel om ervoor te zorgen dat de beleggingsstrategie robuust en reproduceerbaar is.”

Samen bieden de kenmerken van handels- en exportfinanciering een aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers die last hebben van een te grote vraag en afnemende compensatie voor complexiteit in andere categorieën. Dit komt vooral door de schaal: de wereldwijde markt voor handelsgerelateerde leningen bedraagt USD 16 biljoen.

Het bericht Suresh Hegde (NNIP): ‘Kleinere spreads illiquide beleggingen’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 02 09:19 2018 Print dit artikel