Terugkeer van een vergeten fenomeen: inflatie

Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer van Deutsche Asset Management (Deutsche AM), verwacht voor de tweede helft van 2016 een bescheiden economische groei, stijgende rentevoeten in de VS en stabiliserende grondstoffenprijzen. Daarmee keert een bijna vergeten fenomeen terug: inflatie.

Terugkeer van een vergeten fenomeen: inflatie“De vrees voor deflatie is zo goed als verdwenen. De bodem ligt achter ons, en het inflatiecijfer zal snel weer met een ‘1’ beginnen”, stelt Kreuzkamp. Voor de tweede jaarhelft verwacht hij dat het beleid van de belangrijkste centrale banken bijzonder expansief zal blijven. Toch borrelen er steeds meer negatieve gevolgen aan de oppervlakte, bijvoorbeeld in de vorm van grote volatiliteit op de financiële markten.

“Beleggers die rendement willen genereren, moeten een zeker risico aanvaarden en hun tactische visie op de korte termijn afstemmen. De rentestanden die we generaties lang als normaal beschouwden, bestaan gewoon niet meer”, merkt Kreuzkamp op.

Historisch dieptepunt

De huidige rendementen op de vastrentende markten zitten op een historisch dieptepunt. Recent dook het rendement op de tienjarige Duitse obligatierente onder nul en momenteel bevindt 79% van de Duitse staatsobligaties op negatief terrein. Voor Zwitsers staatspapier is dat zelfs 91%. In totaal levert ongeveer 8.000 miljard euro aan Europese staatsobligaties een negatieve opbrengst op.

Als de inflatie toeneemt zoals verwacht, zal de situatie voor voorzichtige beleggers nog verslechteren. De inflatie zal de reeds magere rendementen volledig wegvagen, waarschuwt Kreuzkamp.

Volgens Bill Chepolis, Head Fixed Income voor Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Deutsche AM, zijn er nog steeds kansen in de vastrentende sector, zowel voor beleggingen met minimaal risico als voor high yield. Chepolis vindt ook staatspapier van enkele landen uit de Europese periferie veelbelovend. Op de valutamarkten verwacht hij dat de Amerikaanse dollar verder aansterkt, hoewel pariteit er volgens hem niet inzit.

Thomas Bucher, aandelenstrateeg bij Deutsche AM, ziet een toenemend opwaarts potentieel op de aandelenmarkten. Hij verwacht stijgende bedrijfswinsten tijdens de tweede helft van 2016, terwijl de aandelen na de recente correcties in historisch perspectief aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Hij adviseert risicobewuste beleggers om meer aandacht te hebben voor dividenden.

Bescheiden groei

Naast de inflatie en de gevolgen van het beleid van centrale banken, wijst Chief Investment Officer Kreuzkamp nog vier andere factoren aan die de komende maanden een belangrijke invloed gaan hebben op de markten: het toenemende schuldniveau van Chinese bedrijven, de ontwikkeling van de olieprijs, het hobbelige parcours van de opkomende markten en vooral de verhoogde politieke risico’s, zoals de opleving van het nationalisme, het protectionisme en de beslissing over een Brexit.

Ondanks deze risico’s verwacht Deutsche AM een bescheiden groei van de wereldeconomie met 3,3%. Zowel de VS als de eurozone tonen tekenen van herstel. In China lijken de ontwikkelingen zich te stabiliseren, en acht Deutsche AM een groei van 6,3% mogelijk. Voor de eurozone behoort een groei van 1,6% tot de mogelijkheden, voor de Amerikaanse economie een groei van 1,8%. Dit zet, in combinatie met solide werkgelegenheidscijfers van de afgelopen maanden, druk op de Federal Reserve om actie te ondernemen. Deutsche AM verwacht dat de Fed de rente twee keer zal aanpassen tegen voor maart 2017.

Het bericht Terugkeer van een vergeten fenomeen: inflatie verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 22 10:31 2016 Print dit artikel