Tijd voor tegenvallende banencijfers VS

Het IMF heeft een duidelijk waarschuwingssignaal afgegeven met haar nieuwe prognoses.

De westerse economieën dreigen te verzanden. Er dreigt een negatieve spiraal te ontstaan. Protectionistische maatregelen zullen deze versterken. Overheden zullen met hun beleid tegengas moeten bieden. Het zal allemaal geen schokkende uitspraken, maar het vergroot bij mij wel de angst voor een Japanisering van de westerse economie: lage groei en lage inflatie. Economische prognoses zijn flink naar beneden bijgesteld.

Tegenvallende banencijfers

De Amerikaanse groei zal dit jaar uitkomen op 1,6%, een vol punt lager dan vorig jaar en 80 basispunten lager dan de raming die in april werd afgegeven. De ontwikkeling van de investeringen is lager dan verwacht. Dat roept bij mij de vraag op wanneer dit zichtbaar wordt in de banengroei.

Vrijdag worden nieuwe banencijfers bekend gemaakt. De verwachting is een groei van het aantal banen buiten de agrarische sector van 189.000 tegen 151.000 een maand eerder. Uit onderliggende cijfers blijkt echter dat de groei vooral moet komen uit de particuliere sector. De kans neemt toe dat ondernemers minder snel nieuw personeel aannemen als hun verwachtingen voor de economie minder hoog zijn gespannen. De trendmatige ontwikkeling van de banengroei ziet er niet spectaculair uit.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
oktober 05 07:34 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen