Top 5 aandelen Afrika: Julius Baer aan kop dankzij mijnbouwers

Het is ook vaak geen positief nieuws als Afrika in de kranten staat. Toch biedt het continent kansen voor beleggers die door de moeilijkheden heen kunnen kijken en bereid zijn om via stevige ups en downs te profiteren van de langetermijn mogelijkheden die het continent biedt, stelt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher.

Afrika kennen mensen vooral van hulpacties, burgeroorlogen en politieke conflicten, kortom veel ellende. Al die negatieve factoren zorgen er voor dat economische ontwikkeling met horten en stoten gaat. Het maakt het continent voor beleggers niet heel aantrekkelijk, als ze er überhaupt al kunnen beleggen. ‘De Afrikaanse effectenhandel is op Zuid-Afrika, Marokko, Nigeria en Egypte na weinig liquide, wat veel beleggers afzijdig houdt van de markt. Soms treffen we in wereldwijde portefeuilles weleens Zuid-Afrikaanse aandelen aan, zoals internet en media-onderneming Naspers of telecombedrijf MTN, maar er zijn weinig fondsbeheerders die het Ghanese CAL Bank of het Keniaanse Safaricom op hun radar hebben staan. Daarmee laten beleggers een heel continent links liggen.’

Hoewel beleggen in Afrika risicovol is, biedt het beleggers ook kansen. Bijvoorbeeld via de demografische ontwikkeling, de exploratie van grondstoffen waar het continent rijk aan is en de verbeteringen in opleidingsniveau. Schumacher: ‘Het zijn factoren die veel tijd vergen om hun waarde te tonen, wat van beleggers dus ook een zeer langetermijn horizon vereist. Een lange rit over een typische Afrikaanse weg vol met kuilen dus, waarbij beleggers de nodige volatiliteit moeten kunnen verdragen.’

Beleggers voelen er vooralsnog niet heel veel voor. De fondsen in de Morningstar-categorie Aandelen Afrika beheren gezamenlijk slechts 1,2 miljard euro. In 2016 is er in totaal 82 miljoen euro netto-uitstroom geweest, waarmee het continent dus niet heeft weten te profiteren van de hernieuwde interesse van beleggers in opkomende markten. 

De fondsen die zich toeleggen op Afrikaanse aandelen hanteren een uiteenlopend beleggingsbeleid, dat zorgt voor diversiteit in de portefeuilles. Zuid-Afrika is voor JP Morgan Africa Equity, Charlemagne Magna Africa en Carnegie Afrikafond met wegingen boven de 50 procent een belangrijke bouwsteen. Voor Investec Pan Africa (3,8 procent) en TCM Africa High Dividend Equity (8,7 procent) is dat duidelijk niet het geval. Deze fondsen selecteren hun aandelen vooral in Egypte, Marokko en Nigeria. 

Ook op het gebied van sectorwegingen wijken de fondsen sterk van elkaar af, weet de analist. TCM Afrika High Dividend belegt bijvoorbeeld voor 23 procent in de sector basismaterialen via posities in LafargeHolcim Maroc en Sidi Kerir Petrochemicals, terwijl de sector helemaal niet vertegenwoordigd is in de portefeuille van Templeton Africa. Het fonds van Templeton concentreert zich vooral in financials, telecom en defensieve consumentengoederen. Veel cyclische blootstelling treffen we ook aan bij Robeco Afrika, waar de sectoren basismaterialen, cyclische consumentengoederen, financials en vastgoed gezamenlijk 61 procent van de portefeuille beslaan.

De top 5 wordt op basis van year to date rendementen per eind oktober aangevoerd door Julius Bear Africa Focus fund. Het fonds profiteerde onder andere van een sterk koersherstel van mijnbouwers First Quantum Minerals en Acacia Mining, die meer dan 100 procent in waarde stegen. Hoewel beleggers misschien niet direct bij First Quantum de link met Afrika leggen, heeft de mijnbouwer grote belangen in Afrika. Zo is het voor 80 procent eigenaar van de Kansanshi-mijn, wat de grootste kopermijn in Afrika is. Daarnaast heeft het in Mauritanië een koper-goudmijn, waardoor het aandeel dat in Toronto op de beurs staat een sterke connectie heeft met Afrika.

Top 5 

Rendementen tot en met oktober, geannualiseerd. 

Fonds ytd 3 jr std dev 3 jr

Julius Baer EF Africa Focus Fund

13,04%  -3,31%   14,88

Carnegie Afrikafond

  8,51%  -5,90%   15,71

JP Morgan Africa Equity Fund

  6,18%  -2,41%   15,15

Robeco Afrika Fonds

  5,88%  -3,22%   15,10

Charlemagne Magna Africa Fund

  5,39%   0,19%   14,84

Bron: Morningstar

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze  fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand.

Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.​​​

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 04 11:20 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen