Veiligheidsriemen vast: de rente gaat stijgen

Over enkele kwartalen zouden we weleens kunnen zeggen: de Grote Rotatie is in juli 2016 begonnen. Dat was het moment dat het rendement op 10-jarige Duitse staatsleningen een bodem bereikte op min 0,2% om vervolgens te beginnen aan een geleidelijke stijging.

Veiligheidsriemen vast: de rente gaat stijgenIedereen heeft gelijk als hij zegt dat de recente opmars van de rente in absolute zin weinig te betekenen heeft, maar de gevreesde omslag zal een grote impact hebben op alle vormen van beleggingen. Goud wordt minder aantrekkelijk, de prijzen van langer lopende opties en termijncontracten zullen relatief sterk stijgen vanwege een oplopende rentevergoeding en de aandelenkoersen zullen ‘gewoon’ omhooggaan als economische en winstvooruitzichten aan kracht winnen.

Voor de belegger kan de definitieve omslag van de rente uitpakken als een storm in een glas water. Een stimulerend overheidsbeleid kan daarbij helpen. Bedrijven krijgen meer opdrachten en dat is goed voor de winstontwikkeling en dus de koersvorming van aandelen. Het rendement op 10-jarige Duitse staatsleningen schommelde eind september rond de 0%. Wat staat te gebeuren? Charttechnisch is een stijging mogelijk naar in eerste instantie 0,2%, waarna een verdere stijging mogelijk is naar 0,6% op basis van de beweging die juni vorig jaar is ingezet. Maar ook dat mag allerminst de top worden genoemd.

Het is veel waarschijnlijker dan het rendement gaat stijgen naar minimaal 1,5%. Dat lijkt erg, maar is het niet als de inflatie (kijk vooral naar de core rate) oploopt richting het gewenste niveau van 2%. In Duitsland ligt de kerninflatie op 1,2%, in de Verenigde Staten zelfs op 2,3% en in Nederland net als in de eurozone op 0,8%. De inflatieverschillen zijn dus groot, maar uit de data van Trading Economics blijkt dat de westerse landen met een gezonde economische ontwikkeling een hogere inflatie hebben.

Addertje

Natuurlijk zijn er beleggers die op zoek blijven naar rendement in obligaties. Ze kunnen niet anders. Het hoort bij een gezonde spreiding van hun assets in hun portefeuille. Regina Borromeo, Portfolio Manager en Head of International High Yield bij Brandywine Global Investment Management, stelt de retorische vraag: Zit er nog waarde in hoogrentende obligaties?

Haar antwoord: “In het verdere verloop van de herfstperiode zullen de markten waarschijnlijk focussen op een aantal mogelijks disruptieve gebeurtenissen, waaronder belangrijke beleidsvergaderingen van centrale banken en Europese en Amerikaanse verkiezingen. De voorbije zomer was een rustige zomer, maar het zou de kalmte voor de storm kunnen blijken. We verwachten dat de volatiliteit terugkeert.”

De aandacht van obligatiebeleggers richt zich intussen steeds sterker op de opkomende landen. Daar zouden de kansen liggen, maar dat is slechts voor de helft waar. Het is logisch om voor deze landen te kiezen vanwege de vaak torenhoge inflatie. Enkele core rates: Venezuela 60%, Nigeria 17%, Turkije 8,5%, Brazilië 7,5%, Rusland 7,4%, Indonesië 3,3%, Mexico 3,0% en China 1,6%.

Bij een hoge basisinflatie horen hoge rentes. Verdwijnt de prijsdruk, dan komt dat tot uitdrukking in hogere obligatiekoersen als gevolg van de dalende rente. Het addertje onder het gras is echter dat door de dalende rente de valutakoersen van deze landen een vergroot risico lopen op een daling.

Beducht voor fouten

Het rondpompen van geld, de strijd tegen de inflatie, is echt niet acht jaar geleden begonnen na het omvallen van Lehman Brothers. De door de Federal Reserve in de hand gewerkte ondergang van de zakenbank (ze wilden niet helpen om een default te voorkomen) is vooral als een excuus gebruikt om de rente extra laag te maken voor de overheden, zodat zij tegen goedkoper geld hun schulden konden herfinancieren en noodlijdende financiële instellingen overeind te houden. Het heeft de economie gestut als zandzakken die een overstroming moeten voorkomen.

Inmiddels hebben ze dusdanig veel monetair water opgenomen dat modderwater rijkelijk gaat stromen als ook maar een klein scheurtje in de zak ontstaat. Centrale bankiers zijn niet voor niets heel voorzichtig. Ze kunnen zich geen enkele fout meer veroorloven. Daarom reageren ze liever te laat met een renteverhoging dan te vroeg op signalen van een toename van de inflatie en het warm lopen van de economie.

De Amerikaanse Fed neemt duidelijk een afwachtende houding aan, wat begrijpelijk is met het oog op de presidentsverkiezingen. De centrale bank van Zweden (basisinflatie van 1,4%) gaat nog een stap verder door te zeggen dat de geldkraan verder open zal worden gedraaid als dat nodig mocht zijn om de inflatie van opwaartse krachten te voorzien en/of een economische teruggang te voorkomen.

De wereldeconomie kan zich geenszins veroorloven dat het gebrekkige consumentenvertrouwen een knauw krijgt, wat zal doorwerken in de consumptieve bestedingen, de investeringen van bedrijven, de winstgevendheid en de werkgelegenheid. De wereldeconomie heeft gewoon niets waar men op kan terugvallen. Ook niet op de wereldhandel, waarvan de groei van 3% minder dan de helft is van wat gezond is.

Remslaap

De financiële markten en de wereldeconomie hebben maar één houvast. Ze hopen erop dat de rente zo lang mogelijk zo laag mogelijk blijft. Helaas zitten we in de remslaap, vooruitlopend op de monetaire nachtmerrie die door de Bank of Japan (BoJ) wordt veroorzaakt. Hun beleid is zo typerend voor het gedrag van Aziaten door naar links te kijken en naar rechts te praten. Het is een vorm van communicatie die niet negatief is, maar moeilijk voor westerlingen is te doorgronden met hun lineaire vorm van analyseren en concluderen.

De BoJ heeft de eerste stap gezet om het einde in te leiden van het kunstmatig laag houden van de rente. De aanpak is creatief en op het eerste gezicht niet disruptief door te gaan stoppen met het opkopen van obligaties met een lange looptijd. Hierdoor zal het rendement op langlopende leningen toenemen. Tegelijkertijd blijft men doorgaan met het opkopen van kortlopende leningen. Hierdoor blijft de korte rente onder druk staan en kan deze zelfs negatief blijven, wat positief is voor het sentiment, de koers van de yen onder druk houdt om de export te stimuleren, en voor een stimulans zal zorgen van de aandelenkoersen.

Mislukt het plan om de aandelen op niveau te houden, dan zal de BoJ ongetwijfeld de verleiding niet kunnen weerstaan om op de aandelenmarkt steunaankopen te doen. Het even begrijpelijke als onbegrijpelijke monetaire beleid van de Bank of England (BoE) heeft precies gedaan wat het niet had moeten doen: het heeft geleid tot verdeeldheid over het effect van de genomen maatregelen. “Het pakket is een positieve verrassing”, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer bij Robeco Investment Solutions, maar het plaatje voor de belegger wordt anders als behalve naar de reactie van de aandelenmarkt ook wordt gekeken naar die van de valutamarkt en de neveneffecten.

Het bericht Veiligheidsriemen vast: de rente gaat stijgen verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 05 13:46 2016 Print dit artikel