Verantwoord beleggen: zo is het ontstaan

Verantwoord beleggen is al zo oud als beleggen zelf. In de 18de eeuw hadden de quakers en methodisten al duidelijke richtlijnen over het soort ondernemingen waarin ze konden beleggen, net als sommige andere religieuze groepen. Schroders onderzocht de geschiedenis en toekomst van verantwoord beleggen. In deel 1 komt de geschiedenis en de groeiende aandacht die verantwoord beleggen tegenwoordig krijgt aan bod.

Verantwoord beleggen: zo is het ontstaan

Vanaf de jaren ‘60, toen de fondsensector begon te groeien, werd verantwoord beleggen meer geformaliseerd. Naarmate de vermogensbeheersector groeide, kwamen activisten tot het besef dat aandeelhouders de mogelijkheid hadden invloed uit te oefenen op de beslissingen van ondernemingen. Zo werd tussen de jaren ‘70 en ‘90 druk op fondsbeheerders uitgeoefend om niet te beleggen in bedrijven die in Zuid-Afrika opereren, om zo te helpen een einde aan apartheid te maken.

In de jaren ’80 hadden rampen zoals Bhopal en de Exxon Valdez tot gevolg dat milieukwesties meer op de voorgrond traden. Ook begon het besef van de dreigende klimaatverandering te dagen. De financiële crisis van 2008/09 maakte pijnlijk duidelijk hoe nauw samenlevingen, economieën en financiële markten met elkaar verweven zijn. De gebeurtenissen waren ook een duidelijk bewijs dat marktwerking niet altijd resulteert in een optimale uitkomst voor de hele samenleving.

Bewustwording bedrijven neemt toe

Onder invloed van aangescherpte wet- en regelgeving en druk van de millenniumgeneratie, die het zwaarst door de financiële crisis getroffen werd, zijn bedrijven zich nu sterker bewust van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van milieu, samenleving en alle belanghebbenden. De aandacht voor en het naleven van de Principles for Responsible Investment (PRI) is de laatste jaren sterk toegenomen. In april 2015 viel voor 59 biljoen dollar aan beleggingen onder de PRI, een stijging van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Actief aandeelhouderschap

Als mede-eigenaar kunnen beleggers bedrijven aansporen bepaalde zaken aan te pakken om de risico’s te verminderen en betere rendementen mogelijk te maken. Dit kan betekenen dat ze niet beleggen in bedrijven waarvan de activiteiten hen niet aanstaan, of er bij het management op aandringen bepaalde activiteiten te staken. Voorop staat het vinden van bedrijven die vooruitzicht bieden op duurzame groei op de lange termijn, om goede rendementen voor beleggers en andere belanghebbenden te genereren.

Spraakverwarring

De begrippen verantwoord, duurzaam, impact-beleggen en ESG- (environment, social, governance) beleggen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Bij “ethisch” beleggen ligt het accent op het mijden van bedrijven die zich met discutabele activiteiten bezighouden. Bij ESG (environment, social, governance) ligt de nadruk op de analyse van een aantal belangrijke facetten van de besluitvorming in een onderneming – milieu, sociale aspecten en ondernemingsbestuur – en de bevordering van betere praktijken. Op milieugebied wordt onder meer gekeken naar de “koolstofvoetafdruk” van een bedrijf; op sociaal terrein wordt de charitatieve activiteiten van het bedrijf beoordeeld en of het beleid de gezondheid en veiligheid van werknemers waarborgt en bij goed bestuur gaat het om de vraag of het bedrijf volgens gedegen regels en processen wordt geleid.

Goed geleide bedrijven, die hoog scoren op al deze criteria, zullen waarschijnlijk een duurzaam concurrentievoordeel hebben en daarom op termijn betere beleggingen zijn.

In deel 2 kijken we naar de rol van adviseurs. Beseffen die wel hoe belangrijk beleggers duurzaam beleggen vinden?

Het bericht Verantwoord beleggen: zo is het ontstaan verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 27 10:22 2016 Print dit artikel