Verantwoording nemen is nog niet zo makkelijk

Namelijk vanuit China. Waar in Europa de stroming op gang is gekomen door bedrijven en over is genomen door de overheid, werkt het in China precies andersom. Daar doen bedrijven niets tot het moment dat de overheid aangeeft dat de marsroute wordt aangepast. En dat is nu gebeurd. De interesse in het onderwerp is enorm en inmiddels is China de grootste uitgever van ‘groene obligaties’. 

Hygiënefactor

Ook vermogensbeheerders zien dat verantwoord beleggen geen hype is maar steeds meer een “hygiënefactor” wordt bij klanten. Onverantwoord beleggen kan gewoonweg niet langer. Maar daaraan voldoen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zal het toelichten met een voorbeeld. 

Stel dat je een grote aanbieder bent van index-beleggingsfondsen. En je doet dit wereldwijd. Dat maakt het lastig om volledig verantwoord te zijn. Want de normen over wat verantwoord is verschillen per werelddeel. En het uitsluiten van bedrijven gaat lastig omdat je als doel hebt de index na te maken. 

Gelukkig is verantwoord beleggen veel meer dan het simpelweg uitsluiten van bedrijven. De grootste impact kun je hebben door bedrijven aan te spreken op hun gedrag of je stem te laten horen op aandeelhoudersvergaderingen. Hier maken de aanbieders van de indexfondsen dan ook graag gebruik van. Dat is goed voor de aanbieders zelf (bijvoorbeeld vanuit commercieel oogpunt) en voor de verduurzaming die het brengt bij de bedrijven die worden aangesproken. Althans, wanneer je ook echt doet wat je zegt…

BlackRock

Zo geeft BlackRock aan dat ze risico’s zien in klimaatverandering. Risico’s voor de wereld maar ook risico’s voor het rendement. Je verwacht dan ook dat dit terug komt in de manier waarop ze stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Volgens The Financial Times is dat allerminst het geval. De krant geeft aan dat BlackRock bijna consequent tegen alle punten op de agenda stemt,  die te maken hebben met het tegengaan van klimaatverandering. Ook eerder kwam ’s werelds grootste asset manager in opspraak. 

Bij de aandeelhoudersvergadering van ExxonMobil en Chevron, stemden ze tegen een voorstel om de impact van klimaatverandering op hun business te onderzoeken. Daarmee ondersteunden ze het management van de ondernemingen. Steun voor de resolutie vanuit BlackRock was meer dan welkom geweest. Want wanneer deze beleggingsreus het door haar belegde vermogen positief aanwend wordt er zeker geluisterd. En verandering bij ExxonMobil is noodzakelijk.  

Overigens was het opvallend dat op dezelfde dag als de stemming BlackRock een rapport uitbracht over hoe beleggers de risico’s van klimaatverandering kunnen verminderen (Adapting portfolios to climate change). Goede intenties en ideeën dus, alleen niet altijd gemakkelijk om in de praktijk te brengen.

Dennis van der Putten is hoofd verantwoord beleggen bij Actiam, voorheen SNS Asset Management.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

 

 

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 09 09:46 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen