Vertrouwen beleggers blijft dalen

Het beleggersvertrouwen is opnieuw gedaald. De BeleggersBarometer van oktober 2015 komt met 125 punten uit op het niveau van juli deze zomer. Al steeg bij een derde van de beleggers de waarde van de eigen portefeuille, de meeste beleggers zijn kritisch over de economische ontwikkelingen en hun eigen financiële situatie in de komende 3 maanden.

Vertrouwen beleggers blijft dalen

De Nederlandse belegger gaat nog altijd voor de lange termijn; een volatiele markt brengt de meesten niet van de wijs. Integriteit van bestuurders speelt voor beleggers een rol bij de aankoop van effecten.

De particuliere belegger is in de afgelopen drie maanden een stuk positiever over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille ten opzichte van vorige maand. Een derde van de respondenten zag de portefeuille groeien t.o.v. 26% in september. Daarentegen zijn beleggers over de algemene economische situatie van de komende drie maanden in Nederland negatiever. Keek vorige maand bijna twee derde positief naar de verwachtingen over de economische situatie de komende drie maanden, nu is dat de helft van de beleggers. “Begrijpelijk dat veel beleggers dat denken”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. “Zorgen over de groei resulteren in een daling van de beurs. Voor Nederland geldt wel dat de relatief zwakke euro en de lage olieprijs gunstige factoren voor verdere groei blijven. Die kritische blik vertaalt zich ook naar de eigen beleggingsportefeuille waar men minder stijging of zelfs stabilisatie verwacht.”

Verwachte stand van de AEX

De verwachtingen rondom de AEX zijn iets negatiever ten opzichte van vorige maand. Particuliere beleggers verwachten dat de AEX over drie maanden op 438 staat. Dat is 6 punten lager dan zij in de ING BeleggersBarometer van september aangaven. Homan: “Hier zal sterk meespelen dat de AEX gedurende de steekproef het grootste deel duidelijk lager noteerde dan de laatste week.” Ten opzichte van augustus 2015 is dat een daling van meer dan vijftig punten. Eén op de acht beleggers verwacht dat bijvoorbeeld ASML en Google de komende drie maanden het meeste rendement gaat opleveren. Nederlandse effecten zijn nog steeds het meest in trek bij beleggers (64%). Dit percentage is licht gestegen t.o.v. 59% eerder dit jaar.

Lange horizon

De markten waren in oktober zeer beweeglijk, maar een volatiele beurs doet de meeste beleggers (70%) niets. Ze laten alles zoals het is. Van hen die in beheer beleggen, doet 57% dit voor een periode van langer dan 5 jaar. Komen beleggers wel in actie, dan kiest een derde er juist voor om bij te kopen. Geopolitieke spanningen worden momenteel door 29% van de beleggers gezien als het grootste risico voor de beurzen, gevolgd door de economie in China en de economie wereldwijd (beide 21%).

Integriteit is de basis van het bestaan van beursgenoteerde organisaties, maar ook van groot belang voor beleggers. Twee derde van hen zegt rekening te houden met de integriteit van het bestuur van het bedrijf bij het kopen van aandelen of obligaties. Bijna 9 op de 10 beleggers verwachten dat fondsbeheerders dit ook doen. Recente misstanden, zoals bij Volkswagen, doen de meeste beleggers (72%) echter niet anders handelen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 02 10:21 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen