Visie Andy Bosomworth (Pimco) op negatieve rente Duitsland

De rente op Duitse tienjaars staatsobligaties is onder nul gedoken. Andy Bosomworth, hoofd portefeuillebeheer op het kantoor van vermogensbeheerder PIMCO in München, zet dit nieuws in historisch perspectief.

Foto 1: Widowmaker refereert aan de Japanse zelfmoorden vanwege de verliezen op effecten

Duitsland en Zwitserland hebben veel verschillen, ook al liggen de landen dicht bij elkaar. Toekomstige financiële historici zullen waarschijnlijk 14 juni 2016 aanmerken als de dag waarop er één verschil verdween: voor het eerst zijn er nu ook in Duitsland negatieve rendementen op de tienjaars staatsobligaties waargenomen. Dat komt deels door de stijgende onzekerheid of de Britten zullen stemmen om de Europese Unie wel of niet te verlaten, deels door het negatieve rentebeleid en de maandelijkse opkopen van 80 miljard euro aan obligaties door de ECB, en deels door langjarige invloeden die leiden tot lagere investeringen en een oplopende spaarquote. De rente op Bunds schommelde vandaag met tussenpozen onder de nullijn en -3 basispunten. Terwijl dat nieuw is voor Duitsland, is het een oud fenomeen voor Zwitserland. De rente op Zwitserse tienjaars staatsobligaties is sinds begin 2015 negatief, en staat nu op minus 0,5%. De Zwitserse obligatiemarkt heeft dit onbekende terrein in elk geval al in kaart gebracht.

Ook al kunnen negatieve rentes best worden omschreven als onnatuurlijk, en zijn negatief renderende obligaties zeker geen daverende investering, doen verstandige beleggers er goed aan om oog te hebben voor de financiële geschiedenis. Deze herinnert ons aan John Maynard Keynes – een briljante econoom, maar hij werd weggevaagd als speculant – die zei: “De markt kan langer irrationeel zijn dan jij solvabel kunt blijven”. En de geschiedenis herinnert ons ook aan de Japanse staatsobligatiemarkt, die in de jaren negentig “Widowmaker” werd genoemd omdat de obligatierendementen de zwaartekracht bleken te kunnen trotseren.

We zijn dus nog niet van plan om het einde van deze fenomenale bull-markt voor wereldwijde staatsobligaties af te kondigen. Eigenlijk zijn we aangenaam verrast dat kracht van de handel in bijvoorbeeld synthetische cash-futures, die het verschil tussen de werkelijke en de impliciete repo-tarieven op obligaties exploiteren, in deze laagrenderende omstandigheden sterker is dan ooit tevoren. Dat is slechts een voorbeeld van wat Pimco structurele alphatransacties noemt. Er is nog nooit een betere tijd voor actief beheer geweest dan nu.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 15 04:53 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen