Waarderingen in het licht van de aandelenrally

Europese aandelen sluiten zich aan bij de wereldwijde rally nu beleggers optimistisch zijn over de groei van de wereldeconomie.

De MSCI All Country Index staat nu op het hoogste punt sinds juni 2015, terwijl de S&P 500 dichtbij haar hoogtepunt is. Vooral industriële metalen en grondstoffen doen het goed.

Hoewel eerder werd uitgegaan dat na de forse koersstijgingen van het laatste kwartaal van 2016 beleggers een pas op de plaats zouden maken, zet de rally door.

Normaal gesproken zou een combinatie van Brexit, presidentsverkiezingen, terugkerende inflatie en hogere rentes de vraag naar aandelen moeten drukken. Maar vreemd genoeg koersen aandelenmarkten sindsdien aanzienlijk hoger.

Schroders probeert deze ontwikkeling te verklaren door zowel te kijken naar de koers-winstverhouding (k/w), als naar de CAPE (cyclical adjusted price-to-earnings) die ook naar de koers-winstverhouding kijkt, maar dan berekend op basis van de gemiddelde winst (gecorrigeerd voor inflatie) van de laatste tien jaar.

Amerikaanse en Japanse indices staan boven hun meerjarige gemiddelde, terwijl de FTSE 100 in lijn daarmee gewaardeerd is en Europa licht hoger. Maar aandelen in het VK en Europa zijn wel beduidend goedkoper geprijsd dan de VS en Japan.

Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, heeft de ‘reflation trade’ momentum. Toch zal de impact van Trump’s beleid pas eind 2017 of begin 2018 voelbaar worden. Er wordt geen tegengas van het Congres verwacht.

De S&P 500 is sinds de verkiezing van Trump met 6 procent gestegen. De k/w staat op 21,6 en dat is onder het historisch gemiddelde van 22,9.  De CAPE ligt met 23,4 boven het historisch gemiddelde van 19,8.

De Eurostoxx 50 is sinds de verkiezing van Trump met 8,7 procent gestegen in euro’s. Trump heeft met name de inflatieverwachtingen hoger gedreven en de kans op renteverhogingen om de inflatie te beteugelen, vergroot. Een hogere rente is positief voor banken omdat ze daarmee hun winstmarges kunnen verbeteren. Banken wegen zwaar in de Eurostoxx 50, maar deze hoofdgraadmeter lijkt wel aan de dure kant: de k/w bedraagt 19,5 en de CAPE van 13,4. Het historisch gemiddelde ligt op respectievelijk 15,5, en 12,9.

De FTSE 100 is sinds de verkiezing van Trump gestegen met 6,3 procent in Britse ponden. De FTSE 100 heeft een extra boost gekregen van het gedaalde Britse pond. In het algemeen geldt, als het Britse pond daalt, stijgt de FTSE 100. De meerderheid van de FTSE 100 bedrijven behaalt zijn winsten buiten het VK, dus als zij hun winsten converteren naar Britse ponden krijgen ze er meer van.

De scherpe stijging van de index heeft de kw van de FTSE 100 aandelen tot ongekende hoogte gestuwd: 34,4. Dit valt mede te verklaren uit de zwakke cijfers van mijnbouw- en energie-aandelen die zwaar wegen in de index. De CAPE noteert 13,7, wat in lijn is met het historisch gemiddelde.

De Nikkei 225 is sinds de verkiezing van Trump met 14,1 procent gestegen. Cyclische aandelen en export-georiënteerde bedrijven kunnen van Trump’s beleid profiteren. Een hogere rente in de VS heeft de yen verzwakt. Dat is positief voor Japanse bedrijven als ze hun winsten in US dollars omzetten naar yens.

Ondanks de gestegen Nikkei 225 zien Japanse aandelen er nog altijd redelijk aantrekkelijk geprijsd uit met een k/w van 17,8 in vergelijking met het historisch gemiddelde van 17,2. De CAPE ligt met 24,4 zelfs significant onder het historisch gemiddelde van 31,6.

De MSCI All Country Index staat nu op het hoogste punt sinds juni 2015, terwijl de S&P 500 dichtbij haar hoogtepunt is. Vooral industriële metalen en grondstoffen doen het goed.

 

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 25 11:01 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen