Waarom de hogere rente een nieuwe beurscrisis kan veroorzaken

Beleggers moeten oppassen voor emerging debt, zo blijkt uit een commentaar van Althea Spinozzi, obligatiestrateeg Saxo Bank.

Waarom de hogere rente een nieuwe beurscrisis kan veroorzakenOpkomende landen als Indonesië kunnen het juk niet van zich afschudden van een zwakke inflatie en moeizaam economisch herstel. Een monetaire stimulering door een lagere rente is vrijwel onmogelijk door de stijgende rente in de VS. Hierdoor zou de dollar versus emerging markets kunnen stijgen, wat de aflossing van emerging schulden bemoeilijkt doordat dan meer lokale valuta’s nodig zijn.

Nieuwe crisis

Daarmee is de basis gelegd voor een nieuwe wereldwijde crisis, en in het verlengde daarvan een nieuwe beurscrisis. Sommige landen ondervinden al moeilijkheden om nieuwe leningen voor de volle 100% te plaatsen. Eerder deze week kon Indonesië van een lening van 35 miljard ruphias slechts 30 miljard plaatsen.

Het probleem van de stijgende rente is dus niet zozeer een Amerikaans of Westers probleem, maar voor een schuldenprobleem van de opkomende landen.

De opgaande beweging van de aandelenmarkten is dus veel kwetsbaarder dan de euforie van veel beleggers doet vermoeden.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 23 07:35 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen