Wat gaat de OPEC doen (Visie ABN Amro)

Brent-juni-2017 is 0,25% hoger op 56,37 dollar. Technisch mag een aanval worden verwacht op de top van eind vorig jaar van 60 dollar. Ramingen variëren overwegen van 65 tot 70 dollar in de komende kwartalen.

Visie Hans van Cleef, sectoreconoom Energie bij ABN Amro

Hoewel de olieprijs op het eerste gezicht niet veel lijkt te bewegen, deed zich begin maart wel een korte stevige prijsdaling voor. De voornaamste reden was dat op dat moment er vanuit de markt niet meer gereageerd werd op pogingen door de OPEC om de prijs verder te ondersteunen. Dit zorgde, in combinatie met de hoge voorraden in de VS en de stijgende productie, voor toename van de onzekerheid onder beleggers die juist anticipeerden op deze prijsstijgingen (long posities). Door deze toegenomen onzekerheid sloten met name de hedgefondsen een groot deel van hun speculatieve long posities. Dit veroorzaakte de plotselinge prijsdaling. Dat stelt Hans van Cleef, sectoreconoom Energie bij ABN Amro.

“Als we naar de huidige positioneringen van zowel hedgefondsen als speculatieve beleggers kijken, zien we dat er nog steeds een bovengemiddelde netto long positie over is. Waar hedgefondsen hun posities de afgelopen weken aanzienlijk hebben verlaagd, geloven de speculatieve beleggers nog steeds sterk in een prijsstijging.” De vraag is wat de OPEC gaat doen. “Het productieverlagings-akkoord van enkele OPEC-leden, aangevuld met een productieverlaging door enkele niet-OPEC-landen, loopt eind juni af. Het volgende OPEC-overleg in Wenen is op 25 mei. Dan zal naar verwachting het officiële besluit worden genomen over verlenging van het akkoord. Maar in de loop van april en mei zullen OPEC-leden elkaar ook al treffen. Tijdens die informele bijeenkomsten zal de toekomst van het akkoord zeer waarschijnlijk ook aan de orde komen. Signalen zullen de markt bereiken waaruit mogelijk kan worden opgemaakt aan welke optie de OPEC zit te denken. Wij verwachten een verlenging van het productiebeperkings-akkoord. Zeker als niet-OPEC-landen – zoals Rusland – aan boord blijven, en ook hun productie niet onbeperkt maar laten toenemen, stevent de markt af op evenwicht tussen vraag en aanbod. Dit zou een hogere olieprijs in de tweede helft van het jaar rechtvaardigen.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
april 12 16:29 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen