Weg groeiherstel

Hervormingen die de economische structuur versterken en het investeringsklimaat verbeteren hebben we nauwelijks gezien. En wereldhandelsgroei is al vijf jaar zo zwak dat exporten in de opkomende wereld al jaren geen positieve bijdrage aan de economische groei hebben kunnen leveren.

Dramatische correctie

Dus toen Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen won en de rente begon de stijgen, de dollar sterker werd en de zorgen over handelsprotectionisme toenamen, was het snel klaar met de rally in emerging markets. In slechts een week, verloren opkomende aandelenmarkten zo goed als al hun outperformance van het jaar. Hetzelfde gebeurde in valutamarkten: bijna alle appreciatie sinds januari werd weggevaagd. Deze dramatische correctie is goed te verklaren. Het draait allemaal om groei. Of beter gezegd, om het verdwijnen van groei.

Het enthousiasme onder beleggers over opkomende markten nam dit jaar fors toe omdat de economische groei niet langer daalde en zelfs wat begon te herstellen, ook ten opzichte van ontwikkelde markten. Maar zoals gezegd, dit herstel was primair het gevolg van de lage rente in de VS en Europa en de verbeterende kapitaalstromen naar emerging markets. Met de snelle stijging van de Amerikaanse rente na de verkiezingen viel het doek eigenlijk meteen voor het emerging markets groeiherstel. Kapitaalstromen zijn inmiddels weer fors negatief. En misschien wel het belangrijkste, de druk op China neemt weer toe door de sterkere dollar en een toename in kapitaalvlucht.

Handelsbelemmeringen

Naast deze onmiddellijke problemen moeten we ons ook nog zorgen maken over de handelsbelemmeringen die president Trump waarschijnlijk zal introduceren. Dit zorgt voor veel onzekerheid, maar tast sowieso de langere termijn groeiverwachtingen in emerging markets verder aan. Deze waren al niet goed door het gebrek aan hervormingen en een zware schuldenlast. Normaal gesproken zouden meer fiscale stimuleringen en een hogere Amerikaanse groei goed moeten zijn voor opkomende markten. Dit omdat exporteurs in Azië en Latijns Amerika hun graantje zouden moeten kunnen meepikken. Onder een protectionistische president is dit minder logisch.

De plotselinge stijging van de Amerikaanse rente en de nieuwe golf van kapitaalvlucht uit emerging markets valt samen met aanwijzingen dat de Chinese huizenmarkt waarschijnlijk gepiekt heeft. Dit vergroot de kans dat we slechts enkele maanden verwijderd zijn van het moment waarop de economische groei in China weer begint te dalen. Stijgende rente in de VS, een sterkere dollar, meer handelsbarrières en daar bovenop een hoger Chinarisico: dit alles creëert een omgeving waarin investeren in emerging markets verre van vanzelfsprekend is. 

Maarten-Jan Bakkum is senior beleggingsstrateeg opkomende markten bij NN Investment Partners.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 21 16:38 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen