‘Wij investeren ook in gewone energiebedrijven’

De investeerders die vol inzetten op groene energie zijn de wat meer activistische beleggers. Partijen als Triodos of ASN. Zij laten bedrijven, die nog wel fossiele brandstoffen in hun portfolio hebben, links liggen. Als Actiam gaan wij deze bedrijven daarentegen niet uit de weg. Onze strategie is hierbij meer gericht op de lange termijn, zegt Ruud Hadders, Responsible Investment Officer bij Actiam.

'Wij investeren ook in gewone energiebedrijven'Hadders hield eind mei op een bijeenkomst van Zwitserleven in Amersfoort een presentatie over duurzaamheid en pensioenbeleggingen. Actiam is de assetmanager voor deze pensioenverzekeraar, wat betekent dat het de beleggingen beheert voor Zwitserleven. “Triodos en ASN kiezen er duidelijk voor om alleen in duurzame energie te beleggen. Als klant van deze bedrijven moet je dan ook accepteren dat je te maken krijgen met hogere kosten en een lager rendement”, zo meent Hadders.

“Vanuit Actiam en Zwitserleven zeggen we dat we ook in ‘gewone’ energiebedrijven willen investeren, omdat we geloven dat die bedrijven een centrale rol spelen in de transitie naar meer duurzame energie. We kiezen bewust bedrijven, die nog wel in fossiele brandstoffen zitten en daarmee nog een negatieve impact hebben, maar die wel die veranderingen mogelijk gaan maken. Daardoor gaan zij op de langere termijn van die veranderingen profiteren. Het businessmodel van bijvoorbeeld Shell drijft voor een groot deel nog op fossiele brandstoffen. Wij zeggen in de gesprekken met hen dat ze die transitie moeten maken. Anders gaan ze achterlopen op de markt. Dan loop je in de toekomst risico’s. We investeren dus wel degelijk in duurzame energie, maar geloven ook dat de wat meer traditionele bedrijven een transitie moeten maken.”

Hot topic

Volgens Hadders komt duurzaam beleggen steeds meer op. “We zien dat er steeds meer aanbieders hierop duiken. Het is momenteel een hot topic. Politici spreken ook steeds meer over het onderwerp ‘klimaat’. Als belegger wachten wij de uitkomst van deze discussie niet af. We zien iets in de wereld gebeuren en constateren dat dit impact heeft op de samenleving. We vinden dat we hier iets mee moeten doen. Dit wordt niet alleen gedreven door het morele plichtsbesef dat we goed voor onze wereld moeten zorgen. We zien ook vanuit de markt steeds meer vraag komen naar duurzame producten. Vanuit regelgeving worden we gestimuleerd om hier iets mee te doen.”

“Vanuit de Europese Unie wordt er meer druk uitgeoefend op beleggers. Voorheen werden ze vrij gelaten bij het rapporteren over hun beleggingen. Hoe zij gesprekken voerden met bedrijven over hoe duurzaam zij zijn. Maar nu wordt het steeds strikter. De Europese Unie legt steeds meer de nadruk op de transparantie van beleggers richting hun klanten, hun pensioenadviseurs en de deelnemers over waarin belegd wordt. Bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot van bedrijven, het waterverbruik, maar ook over de uitkomsten van gesprekken tussen bedrijven en beleggers. De vrijblijvendheid rond duurzaamheid verdwijnt. De nieuwe regelgeving is de laatste jaren extreem toegenomen”, stelt Ruud Hadders.

Duurzaam tot op zekere hoogte

“We proberen mensenrechten te waarborgen en kinderarbeid te voorkomen. Het uiteindelijke doel is om als belegger een positieve impact te hebben op deze wereld.” Uit een onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt dat veel pensioendeelnemers duurzaamheid als een belangrijk thema zien. “65% heeft aangegeven dit belangrijk te vinden. Maar de vraag is dan: Als dit ten koste gaat van het rendement, maak je dan nog steeds deze keuze?”, zegt Hadders. “Het percentage van pensioendeelnemers dat bereid is om één procent pensioenuitkering voor duurzaamheid in te leveren is tussen 55 en 66%, zo geeft het Tilburgse onderzoek aan. Dat is een goed teken. Uit het onderzoek blijkt ook dat als dit percentage iets omhooggaat, de bereidheid wel al een stuk minder wordt.”

“Pensioenen zijn er omdat je je geld wilt waarborgen voor de toekomst. Je wilt er rendement op maken. Duurzaamheid is iets, dat je vanuit ethiek wilt. Maar in een ideale wereld wil je dat ook combineren. Het financiële rendement moet met duurzaamheid samengaan. Ons doel is het maximaliseren van sociaal en financieel rendement. We richten ons daarbij op bedrijven die voorop lopen bij de transitie die we aan het maken zijn”, besluit Hadders.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 25 11:18 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen