‘Zege Clinton is meest gunstig voor beleggers’

Terwijl Donald Trump zijn opmerkelijk campagne voortzet, werpen wij een blik op wat een presidentschap van Hillary Clinton zou betekenen voor ‘s werelds grootste economie én voor de wereldwijde groeivooruitzichten.

'Zege Clinton is meest gunstig voor beleggers'Het lijkt waarschijnlijker dan ooit dat Clinton wordt verkozen tot de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. De meeste kansberekenaars geven haar 80% tot 85% kans om te winnen in november. Behoudens grote verrassingen, zoals nieuwe openbaarmakingen in de e-mail-affaire of verassingen bij de aankomende debatten, moeten beleggers gaan overwegen wat de mogelijke economische gevolgen zijn van haar overwinning.

Eén van de belangrijkste punten van haar platform omvat een hogere belasting op inkomsten en kapitaalwinsten voor de meest vermogende particulieren, waaronder een plafond voor aftrekposten en een gecompliceerde verlaging van de kapitaalwinstbelasting voor langere aanhoudperiodes. Ook staan hogere uitgaven voor infrastructuur en onderwijs op het programma, en aanvullende steun voor de lagere inkomens.

Daarnaast wil Clinton het minimumloon verhogen, meer steun voor de universiteiten en hogescholen en verplicht betaald gezinsverlof. Ook is er steun voor aanhoudende of stijgende legale immigratie. Per saldo zouden deze voorstellen moeten leiden tot meer werkgelegenheid en economische groei.

Stimulerende werking

De hogere uitgaven aan infrastructuur zullen de economie rechtstreeks stimuleren en de productiviteit op de lange termijn verhogen. Clintons immigratievoorstellen zouden leiden tot een stijging van het aantal geschoolde werknemers in het land, terwijl de steun voor de universiteiten en hogescholen de voordelen op de lange termijn van een hoger geschoolde beroepsbevolking met zich mee zou brengen.

Ook de welvaartsoverdracht van hoger geschoolde huishoudens naar huishoudens met lagere inkomens, zal waarschijnlijk een stimulerende werking hebben. Huishoudens met lagere inkomens geven over het algemeen een groter deel van hun inkomsten uit, terwijl die met hogere inkomens de consumptie eerder op peil houden door minder te sparen.

Het is minder duidelijk wat de impact van de hogere belastingen voor de rijkeren op investeringen zal hebben. Met name de gecompliceerde voorstellen tot verhoging van de vermogenswinstbelasting, met een vermindering voor de langere aanhoudperiodes, zou tot een onvoorspelbare wijziging van het beleggersgedrag kunnen leiden. Over het algemeen zal de impact op de totale investeringen waarschijnlijk beperkt blijven, maar particulier beleggersgedrag kan op een verrassende wijze veranderen.

Aantrekkelijke uitkomst

Volgens analyses van Moody Analytics zou de uitvoering van het volledige programma van Clinton, ten opzichte van het huidige beleid, leiden tot de volgende specifieke uitkomsten voor de Verenigde Staten in 2020:

  • Er zouden zo’n 3,2 miljoen extra banen worden gecreëerd;
  • De groei van het bbp zou stijgen tot 2,7%, tegenover een huidige prognose van 2,3%;
  • De inflatie zou stijgen van 0,2% naar 2,6%;
  • De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zou stijgen van 0,6% naar 4,6%;
  • De nationale schuld zou licht stijgen, maar de schuld/bbp-ratio zou marginaal dalen (0,7% lager tot 78%) dankzij de hogere economische groei.

Over het algemeen biedt dit scenario een aantrekkelijke uitkomst voor kiezers met een lager tot middeninkomen, en het zou zeker leiden tot haar overwinning als het beeld van haar bij de kiezers niet zo negatief was.

Bescheiden groei

Een essentiële vraag is natuurlijk in hoeverre President Clinton haar voorstellen werkelijk in wetten kan omzetten. Hier wordt het allemaal wat vaag, vooral omdat voor beide kandidaten de kans op een verpletterende overwinning hoogst onwaarschijnlijk lijkt en de Amerikaanse politiek momenteel sterk verdeeld is.

De meest waarschijnlijke uitslag lijkt erop dat Clinton in het Witte Huis komt, terwijl de Republikeinen de controle over het Huis van Afgevaardigden houden en de Senaat verdeeld wordt tussen de twee partijen, met een klein voordeel voor de Democraten. Dit zou betekenen dat, voor het eerst in 100 jaar, een nieuw gekozen president niet de controle over het Congres heeft.

Een aanhoudende impasse in Washington zou betekenen dat er niet veel veranderd aan de status quo, wat aannemelijkerwijs zal leiden tot een aanhoudende bescheiden economische groei en weinig radicale veranderingen in het vooruitzicht. Vanuit dit oogpunt is een presidentschap van Clinton de gunstigste uitslag voor beleggers.

Onduidelijk

Op één gebied blijft haar standpunt onduidelijk, en dat is de internationale handel. Als oud-voorstander van vrije handel, heeft kandidaat Clinton wijzigingen beloofd in de Trans-Pacifische (TTP) en Trans-Atlantische handsovereenkomsten, waarmee ze de aanhangers van Bernie Sanders naar zich wil toetrekken en Trump op dit populaire onderwerp wil aftroeven.

Samen met de fiscale hervormingen voor bedrijfsbelastingen, waarover Clinton tot nu toe weinig heeft gezegd, is vrije handel een onderwerp waarover het onduidelijk is wat wij kunnen verwachten. Er is een  wijdverbreid gevoel dat de voordelen van de vrije handel oneerlijk verdeeld zijn. Als dit zich vertaalt in handelsbeperkingen, zal een nieuwe Amerikaanse handelsbeleid een aanzienlijke impact kunnen hebben op de wereldeconomie, en op de beleggingsstrategieën.

Het bericht ‘Zege Clinton is meest gunstig voor beleggers’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
september 08 13:36 2016 Print dit artikel